Parlamentarii discută săptămâna viitoare cu FMI şi BNR despre creditele în franci elveţieni
0Comisiile de buget-finanţe se vor întâlni, luni, cu reprezentanţii FMI, iar marţi cu conducerea Băncii Naţionale a României (BNR) cu care vor discuta despre situaţia creditelor acordate în franci elveţieni, pentru ca parlamentarii să ia, mai apoi, o decizie privind o soluţie cât mai potrivită la această problemă.
„Vom avea în 9 februarie la ora 13.00 o întâlnire cu reprezentanţii FMI, iar în 10 februarie ora 15.00 vom audia conducerea executivă a BNR. Sunt comisii reunite şi vom putea pune întrebări, apoi cred că se vor întruni toate condiţiile pentru a ne asuma prin vot o soluţie în privinţa creditelor“, a precizat, marţi, pentru Mediafax, preşedintele comisiei de buget a Camerei Deputaţilor, Ştefan Viorel.
Viorel Ştefan a făcut această precizare după ce deputaţii din comisie s-au întrunit pentru a continua discuţiile în privinţa acestor credite, dar nu s-a ajuns la nicio soluţie.
Reprezentantul BNR Ion Drăgulin, director al direcţiei de Stabilitate financiară a precizat, la dezbateri, că „BNR este în favoarea unor soluţii care să uşureze povara individuală a creditelor şi, ca atare, cursul este posibil o soluţie pe care individual băncile pot să o aibă în vedere, o a doua soluţie pe care, fiecare dintre bănci, în negocieri cu clienţii, o pot avea în vedere, este reducerea pe alte canale, cum ar fi dobânda sau marja de dobândă“.
El a mai spus că „în opinia BNR, problema principală este reducerea poverii pe căile disponibile caz cu caz, discutate între debitor şi creditor“.
Reprezentantul Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) Florin Dănescu a afirmat că ARB nu poate avea în vedere o altă soluţie decât conversia la cursul zilei.
Asociaţia utilizatorilor de credite financiare este de părere că conversia trebuie făcută la cursul istoric plus maxim 20%, dar nu se opune niciunei alte măsuri prin care povara asupra debitorilor poate fi redusă, inclusiv prin calcularea unei medii istorice a cursului de schimb.
„Noi nu vrem să existe negocieri individuale între bănci şi clienţi pentru că practica a dovedit că clienţii nu au capacitatea de a înţelege foarte bine propunerile care i se fac şi foarte multe poropuneri de reconversie nu au făcut decât să-i supraîndatoreze“, a spus reprezentantul Asociaţiei.
Daniel Nicolescu, reprezentantul Consiliului Patronatului Băncilor, a menţionat principiul nominalizării, prin care împrumutul luat într-o monedă trebuie restituit în aceeaşi monedă. Reprezentantul ANPC Marius Dunca a afirmat că este de acord cu găsirea unei soluţii administrative în privinţa cursului francului elveţian. El a menţionat faptul că ANPC a avut întâlniri cu reprezentanţi ai băncilor şi consumatorilor şi rezultatul a fost „zero“.
„Nu cedează niciun operator financiar bancar. Am avut întâlniri cu cel puţin trei bănci şi nicio bancă nu cedează“, a adăugat el.
Deputatul PSD Petre Popeangă a arătat că în lipsa unor propuneri concrete, se ţin doar simpozioane pe această temă.
„Până vineri aşteptăm un răspuns din partea băncilor, pe baza acestui răspuns vom şti ce să discutăm luni cu FMI, cum să abordăm problema, marţi vom face audierea conducerii BNR, apoi cred că se vor întruni toate condiţiile pentru a ne asuma prin vot o soluţie“, a precizat Viorel Ştefan.