O bancă daneză, implicată într-o schemă rusească de spălare a banilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tribunalul de Grande Instance din Paris a declarat că filiala Danske Bank din Estonia a contribuit la mutarea a 15 milioane de euro din Franţa şi alte jurisdicţii ale UE în perioada 2008-2011. Anchetatorii spun că banii au provenit din infracţiuni de fraudă organizată şi evaziune fiscală în Rusia.

Anchetatorii francezi susţin că banca daneză ar fi jucat un rol important în înşelătoria rusă de spălare a banilor, după ce ar fi făcut "tranzacţii multiple ... într-o manieră organizată" în plăţi "fără nicio justificare economică" care au fost efectuate pentru a "ascunde destinaţia finală a fondurilor fraudate şi pentru a beneficia de acestea în străinătate".

Frauda, efectuată cu ajutorul filialei estoniene a băncii daneze, se ridică la 230 milioane euro, fiind parte din schema rusească de spălare a banilor din Azerbaidjan.

Potrivit Euobserver, magistratul Renaud Van Ruymbeke a spus că acest caz s-ar putea finaliza cu amendă şi că reputaţia Danske Bank are de suferit prin legarea numelui său de Serghei Magnitsky.

Surse citate de euobserver spun că Argenta Systems, o firmă rusă înregistrată în Belize, un paradis fiscal, ar fi virat banii furaţi prin contul său din Danske Bank Estonia către Decobat, o firmă franceză condusă de o femeie francez-rusă. Banii au fost apoi cheltuiţi pe bunuri imobiliare, arte şi iahturi.

Caracatiţa fondurilor ilicite şi schema de spălare a banilor

Ancheta procurorilor francezi a demarat în urma unei plângeri penale depuse de Bill Browder, fostul angajator al lui Magnitsky, în 2013.

Browder, un om de afaceri britanic care a fost un manager de fond de hedging, a devenit un activist pentru drepturile omului după moartea lui Magnitsky în închisoare.

Acesta a spus că a văzut că SUA şi Canada trec aşa-numitele acte Magnitsky, menite să spele banii ruşi dobândiţi ilegal în mai multe jurisdicţii ale UE, printre care Austria, Cipru, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Letonia, Lituania, Luxemburg şi Marea Britanie, precum şi în Monaco, Elveţia şi SUA.

"Vrem să ne asigurăm că oricine din Occident care a beneficiat de această infracţiune sau care a ajutat-o să o faciliteze este condamnat în întregime în lege", a declarat Browder în declaraţie joi.

El a spus EUobserver că a depistat fonduri ilegale de 28 de milioane de euro în Franţa, 33 de milioane în Germania şi 26 de milioane în Cipru.

Franţa a îngheţat 8 milioane de euro din aceasta. Luxemburg, Monaco şi Elveţia au îngheţat, de asemenea, sume din fondurile furate.

Dar Austria, Cipru şi Marea Britanie s-au dovedit a fi cele mai puţin cooperante, scrie euobserver.

   

Cipru nu cooperează în anchetă

Ministrul cipriot de justiţie, Ionas Nicolaou, a obstrucţionat anchetatorii francezi prin reţinerea documentelor solicitate de Franţa în 2015 pentru o perioadă de cel mult un an, a declarat Browder ziarului Cipru Business Mail.

Nicolaou a promis în mod public să ajute anchetatorii ruşi să interogheze avocaţii lui Browder în Nicosia într-o campanie anti-Magnitsky.

De asemenea, Cipru nu a făcut nimic pentru a urmări banii ilegali, în ciuda faptului că i-au fost prezentate 133 de pagini de dovezi documentare, întocmite de Bill Browder, care arătau traseul banilor încă de acum aproape cinci ani.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite