Legea privind contribuţii la nivelul salariului minim pentru lucrătorii part-time a fost publicată în Monitorul Oficial. Intră în vigoare de la 1 august

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ponta a anunțat că firmele care angajează șomeri sub 25 de ani nu vor plăti contribuții de asigurări

Legea care prevede că angajatorii vor plăti contribuţii la nivelul salariului minim şi pentru lucrătorii angajaţi part-time a fost publicată în Monitorul Oficial. Astfel, ea urmează să intre în vigoare la data de 1 august.

Acest lucru înseamnă că angajatorii vor avea obligaţia de a plăti contribuţii CAS şi CASS la nivelul salariului minim, de 1.450 lei, pentru salariaţii cu timp parţial de muncă, indiferent dacă remuneraţia este sub nivelul salariului minim.

Studenţii, pensionarii şi elevii vor fi exceptaţi de la prevederile actului normativ. Tot printre exepţii se află ucenicii în vârstă de până la 18 ani, persoanele cu dizabilităţi cărora li s-a recunoscut prin lege dreptul de lucra mai puţin de 8 ore pe zi sau cei care obţin venituri din mai multe contracte de muncă dintre care unul cu normă întreagă.

La acest moment, din calculul guvernanţilor rezultă că sunt, în total, 500.000 de contracte de muncă part-time.

Ordonanţa pentru implementarea acestei măsuri a fost adoptată joi de Guvern.

Cereri de contestare trimitere la CCR

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) i-a cerut Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la introducerea obligaţiei de plată a CAS şi CASS la nivelul salariului minim pentru angajaţii care lucrează part-time.

CNIPMMR consideră că „textul Ordonanţei afectează în esenţa sa dreptul de proprietate al angajatorului, ceea ce contravine art. 44 din Constituţie şi solicită Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate, raportat la încălcarea dreptului de proprietate al angajatorului”.

Totodată, CNIPMMR precizează că pe piaţa forţei de muncă, caracterizată prin flexibilitate, sunt des întâlnite situaţiile în care un angajator nu are nevoie de un salariat cu normă întreagă, timp de 8 ore/zi, ci doar pentru o normă cu timp parţial. Astfel, această nouă reglementare va duce la disponibilizarea persoanelor care sunt angajate doar cu timp parţial.

Şi preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat, sâmbătă, că în această săptămână partidul va sesiza Avocatul Poporului pentru a ridica excepţie de neconstituţionalitate cu privire la modul prin care a fost modificat Codul Fiscal prin această ordonanţă.

Consultantul fiscal Cornel Grama consideră de asemenea că Ordonanţa încalcă Constituţia, dar prin faptul că Ordonanţa dată de Guvern este o ordonanţă simplă. Grama susţine că Constituţia interzice în mod expres posibilitatea de a interveni în domeniul legilor organice, existând interdicţia de a se modifica o lege organică printr-un act normativ de nivel inferior, cum este cazul ordonanţei simple.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite