Declaratia unică: Cum se calculează şi plăteşte impozitul din chirii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Contribuabilii care obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor din patrimoniul personal, indiferent de modalitatea de stabilire a venitului net anual, altele decât veniturile din arendare, au obligaţia să depună Declaraţia unică în termen de 30 de zile de la încheierea contractului între părţi.

Contribuabilii care realizează venituri din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţe proprietate personală, având o capacitate de cazare cuprinsă între una şi 5 camere inclusiv,  trebuie să depună Declaraţia unică la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, până la data de 15 martie inclusiv, a anului de realizare a venitului.

În cazul în care contractul este încheiat după data de 15 martie inclusiv, termenul de depunere este de 30 de zile de la data încheierii contractului.

“Contribuabilii stabilesc impozitul anual datorat pe baza datelor din Declaraţia unica privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice”, se arată în proiectul de modificare a Codului Fiscal, pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Finanţelor.

Potrivit acestuia, plata impozitului pe venit se face oricând în cursul anului,  până la data de 15 martie, inclusiv, a anului următor celui de realizare a venitului, impozitul fiind final.

Contribuabilii pot opta pentru determinarea venitului net în sistem real,   prin completarea Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice şi depunerea formularului la organul fiscal competent până la data de 15 martie, inclusiv, a anului de realizare a venitului;

În cazul în care contribuabilii încep să realizeze în cursul anului, după data de 15 martie inclusiv, opţiunea se exercită pentru anul fiscal în curs, în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului, prin completarea şi depunerea Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice. 

Pe baza datelor menţionate în declaraţie, contribuabilii au obligaţia să determine impozitul aferent venitului net anual estimat în sistem real sau pe baza cotei forfetare de cheltuieli, pentru anul fiscal curent şi să efectueze plata la bugetul de stat, până la data de 15 martie inclusiv, a anului următor celui de realizare a venitului. 

În cazul în care în cursul anului curent contribuabilul efectuează plăţi având în vedere obligaţiile anuale estimate, aceştia beneficiază de un sistem de bonificaţii acordate în funcţie de data la care se face plata.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite