Coaliţia PSD-ALDE ia în considerare modificarea legii salarizării: creştere medie a salariilor bugetarilor de doar 5%, prin renunţarea la mutarea contribuţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lia Olguta Vasilescu FOTO Inquam Photos / George Calin
Lia Olguta Vasilescu FOTO Inquam Photos / George Calin

Legea salarizării ar putea fi amendată astfel încât salariile nete ale bugetarilor să crească cu numai 5%, în cazul în care Guvernul va alege să nu modifice Codul Fiscal, prin trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat. Coaliţia PSD-ALDE va discuta astăzi dacă aplică acest scenariu sau dacă merge înainte cu modificarea Codului Fiscal pentru a aplica legea salarizării în forma actuală, potrivit unor surse HotNews.

Guvernul a anunţat că, prin legea salarizării, salariile bugetarilor vor creşte cu 25%. Cu toate acestea, mutarea contribuţiilor de la angajator la angajat, în procent de 22,75%, ar fi anulat mare parte din această creştere.

Acest lucru confirmă că intenţia Guvernului de a muta contribuţiile la angajat era doar o formă de a „acoperi” acele creşteri salariale uriaşe promise de la 1 ianuarie prin Legea salarizării.

 „Nu suntem de acord cu tot ce înseamnă acel pachet legislativ din Codul Fiscal şi, în mod special, cu transferul de contribuţii, pentru că acolo e toată povestea de fapt - transferul de contribuţii de la angajator la angajat. Am înaintat nu unul, ci sute de memorii, dar nu contează pentru că ei nu vor să renunţe la acel transfer de contribuţii pentru simplul motiv că nu pot să aplice legea salarizării”, spunea recent preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual din România şi membru al CES, Dumitru Coarnă.

La finalul lunii iunie, ministrul Muncii Lia Olguţa Vasilescu încerca să grăbească intrarea în vigoare a modificărilor la Codul fiscal, afirmând că este nevoie de această măsură pentru a putea aplica Legea salarizării. „Este şi o solicitare din partea noastră pentru a putea pregăti aplicarea legii salarizării, precum şi reducearea impozitului pe venit şi a cotelor contribuţiilor de asigurări sociale. Vă solicităm deci modificarea unui articol din Codul Fiscal, cu precizarea că nu e vorba de creşteri de taxe sau impozite ori de introducerea altora noi. Este vorba de reducerea unui termen, de la 6 la 3 luni de intrare în vigoare a modificărilor Codului fiscal”, spunea Olguţa Vasilescu.

Guvernul a amânat atât vineri, cât şi luni, discutarea în şedinţa Executivului modificările la Codul Fiscal privind mutarea contribuţiilor la angajat, laolaltă cu reducerea impozitului pe venit, premierul Mihai Tudose anunţând că o nouă şedinţă de Guvern va avea loc miercuri, dar este posibil ca aceste modificări să nu fie discutate atunci.

Te-ar putea interesa:

Criză în coaliţie. Dragnea a anulat şedinţa cu parlamentarii PSD şi se întâlneşte cu premierul. Surse: Tudose n-ar mai vrea să treacă revoluţia fiscală prin OUG

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite