Ce scumpiri anunţă creşterea dolarului. Pe cine avantajează întărirea monedei americane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cursul dolarului a crescut cu peste 10 bani numai de la începutul acestei săptămâni, până aproape de 4,1 lei/dolar, nivelul maxim al ultimei luni. Un dolar mai scump se traduce prin preţuri mai mari la carburanţi, la citrice, îmbrăcăminte, încălţăminte şi electronice importate din Asia, însă şi câştiguri mai mari pentru cei care au ales să economisească în această valută.

Dolarul american şi-a continuat ieri creşterea în raport cu leul, astfel că Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un curs de schimb de 4,0924 lei/dolar, mai mare cu 3,77 de bani faţă de cotaţia din ziua precedentă, acesta fiind nivelul maxim al ultimei luni. Dolarul a crescut puternic şi luni, cu aproape 8 bani.  

Avansul cursului de schimb leu/dolar se traduce prin creşterea preţurilor la carburanţi şi la toate produsele importate din afara Uniunii Europene – de la îmbrăcăminte şi încâlţăminte până la citrice şi electronice aduse din Asia. 

De ce se întăreşte moneda americană

Apecierea monedei americane este susţinută de aşteptările investitorilor că Rezerva Federală a Statelor Unite va începe să crească dobânzile de la mijlocul acestui an. Preşedintele Rezervei Federale americane, Janet Yellen, a declarat vineri că ar fi potrivit ca instituţia să înceapă majorarea dobânzilor în acest an, pentru prima oară din 2006.

image

Mai mult, puterea dolarului este determinată de forţa economiei SUA, cât şi de cea politică. În timp ce Europa este marcată de incertitudine, pe fondul situaţiei Greciei, în Statele Unite, investitorii aşteptau ieri publicarea unor date pozitive privind economia – vânzarea bunurilor de folosinţă îndelungată în aprilie, evoluţia vânzărilor de case noi şi indicele preţurilor pe piaţa imobiliară. 

Anterior, departamentele specializate din SUA au publicat mai multe date economice peste aşteptări, ceea ce a determinat investitorii să se orienteze către moneda americană şi să cumpere active denominate în dolari. Dolarul american s-a apreciat cu aproximativ 15% în ultimul an faţă de moneda europeană.

Importuri extra-UE mai scumpe

Menţinerea acestui trend, de apreciere a dolarului în raport cu leul, va determina creşterea preţurilor pentru toate produsele importate de pe pieţele din afara blocului comunitar. Un prim efect va fi scumpirea carburanţilor, întrucât petrolul se tranzacţionează la nivel internaţional în moneda americană. Desigur, preţul carburanţilor este dat şi de cotaţia barilului de petrol pe pieţele internaţionale, aflată în creştere în ultimele luni. 

În plus, având în vedere că o bună parte din produsele din magazinele din România provin din China, este de aşteptat ca acestea să se scumpească. La fel şi electronicele aduse din Asia. 

Analiştii şi retailerii de electronice şi electrocasnice au atras atenţia încă din martie, când dolarul a atins maximul istoric, că, odată cu epuizarea stocurilor, aceste produse vor fi scoase la vânzare cu preţuri semnificativ mai mari. Aprecierea dolarului va determina, de asemenea, scumpiri ale biletelor de avion şi ale pachetelor turistice vândute în moneda americană. 

În ceea ce priveşte alimentele de import, tranzacţionate în dolari, în special citricele, nu este aşteptată o creştere a preţurilor. Iar asta pentru că de la 1 iunie urmează să se aplice reducerea TVA de la 24% la 9%. Numai că ieftinirea pe care ar trebui să o implice această reducere a TVA va fi erodată de importurile mai scumpe.     

Câştiguri mai mari la economiile în dolari

Creşterea cursului de schimb are şi efecte pozitive pentru unii. Mai exact, pentru cei care au ales să economisească în dolari. Moneda americană a crescut cu peste 86 de bani (26,64%) în ultimul an. 

De exemplu, dacă o persoană a ales să economisească în dolari 10.000 de lei, a înregistrat în ultimele 12 luni un câştig de 2.660 de lei (randament de peste 26%) numai din creşterea cursului de schimb. Acest randament este de aproape 10 ori mai mare decât dobânzile oferite de bănci la depozite. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite