BNR a pierdut o luptă pe legea dării în plată. „Mi-a scris un cetăţean care acum are de plătit rate până la 103 ani. Cum pot eu să-l las aşa?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legea prin care românii pot ceda locuinţele cu care au garantat băncilor împrumuturile nu va conţine plafoane, amendamentele BNR fiind respinse în Comisia de buget-finanţe din Senat. Miercuri sunt programate discuţii la Comisiile Juridică şi Economică din acelaşi for.

Amendamentele Băncii Naţionale a României (BNR) la legea privind darea în plată, prin care românii cu credite pot ceda băncii locuinţa fără a mai rămâne datori cu alte sume, au fost respinse marţi în Parlament. Dezbaterile nu au fost lipsite, însă, de circ şi replici tăioase între Daniel Zamfir, iniţiatorul legii, şi reprezentanţii băncii centrale.

Senatorii din cadrul Comisiei de buget-finanţe au respins atât amendamentul prin care legea s-ar fi aplicat la creditele mai mici de 150.000 de euro, cât şi amendamentul prin care ar fi beneficiat doar cei ale căror rate reprezintă 65% din veniturile debitorilor, pe care le dorea BNR. De asemenea, propunerea acesteia ca legea să nu se aplice creditelor în derulare nu a fost asumată de către niciun parlamentar şi a căzut prima, astfel că nici măcar nu s-a ajuns la vot pentru a fi respinsă.

Comisia a respins şi propunerea prin care Zamfir dorea aplicarea prevederilor legii şi pentru cei care se află acum în executare silită, dar deputatul spune că îşi va susţine în continuare amendamentul. 

Concomitent, a fost amânată decizia privind aplicarea legii pentru creditele din programul „Prima Casă“ deoarece acest lucru ar însemna ca statul să fie executat, iar apoi Fiscul să se îndrepte din nou asupra persoanei care a rămas fără casă. Acest amendament va fi rediscutat în cadrul Comisiei Juridice, care se va întruni astăzi la Senat să discute acelaşi proiect, ca şi Comisia Economică.

A fost adoptat, însă, amendamentul prin care s-a schimbat sintagma de „persoană fizică“ cu cea de „consumator“, ceea ce elimină din definiţie persoanele care derulează activităţi comerciale în nume propriu.

Ce au argumentat reprezentanţii BNR

Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a declarat ieri că banca centrală propune fie să se instituie un mecanism voluntar, fie ca legea să nu se aplice la stocul existent de credite. O altă variantă, în cazul în care legea s-ar aplica şi creditelor în derulare, ar fi să se identifice persoanele care să beneficieze de lege. De asemenea, BNR a cerut restrângerea beneficiarilor la consumatori şi eliminarea terenurilor, a construcţiilor industriale, a dezvoltărilor imobiliare, astfel încât legea să se aplice doar locuinţelor şi să fie identificate persoanele aflate în nevoie.

„Dacă Parlamentul doreşte să aplice legea şi pentru trecut, noi am oferit soluţii pentru cei care s-au împrumutat, cei care acum au probleme. Toţi cei prezenţi la discuţii astăzi (în sală au fost prezenţi şi clienţi ai băncilor - n.r.) se încadrau, aveau venituri mici, erau dintre cei care aveau o rată de îndatorare mare. Propunerile noastre tocmai la dânşii se referă. Din păcate, discuţia s-a dezvoltat foarte mult referitor la dânşii şi vizând pe alţii, pentru că, refuzându-se propunerea de a introduce plafoane, nu persoanele în dificultate erau protejate, dânşii intră în prevederile legii şi dacă se introduc plafoane. Sunt protejate persoanele cu credite de un milion de euro“, a precizat Bogdan Olteanu.

„Credit până la 103 ani“

La rândul său, Daniel Zamfir, iniţiatorul legii, a afirmat că principala problemă semnalată de către BNR, respectiv că ar ajuta samsarii imobiliari, a fost rezolvată prin eliminarea profesioniştilor din categoriile persoanelor care vor beneficia de efectele legii. De asemenea, el a subliniat că actul normativ ar trebui să se aplice şi contractelor în derulare, deoarece în caz contrar nu ar beneficia de efectele ei exact cei care au mai mare nevoie. „Amendamentul privind creditele actuale a căzut primul. Nu a fost preluat de către nimeni, nici nu s-a ajuns la vot“, a declarat Zamfir, pentru „Adevărul“. El a explicat şi de ce au căzut la vot celelalte propuneri ale BNR. „Mi-a scris un cetăţean, Oliver Neagoe este numele lui, din Sfântu Gheorghe, care a luat un împrumut în franci acum şapte-opt ani şi acum are de plătit până la vârsta de 103 ani. Nu pot să-l las pe omul ăsta să plătească în altă viaţă sau pe copiii lui. Ce să le spun, că au avut ghinion la reexaminare?“, punctează Zamfir.

Contre dure

În dezbaterea de ieri a intervenit şi viceguvernatorul Liviu Voinea, care a afirmat că BNR este un „arbitru“ şi că nu ţine partea sistemului bancar. El a afirmat că din 2008 încoace nu au fost decât 316 executări silite pentru creditele cu garanţii imobiliare, iar alte 5.230 de credite se află acum în curs.

Deputatul Daniel Zamfir a criticat, însă, BNR şi băncile comerciale, pe care le acuză de ipocrizie. El a afirmat că multe credite au fost deja externalizate sau vândute către recuperatorii de creanţe: „Este strigător la cer să spună Voinea că doar 300 de executări silite au fost în România din 2008 încoace“.

De asemenea, el a atacat propunerea prin care BNR cerea ca legea să nu se aplice creditelor în vigoare deoarece ar exclude fix pe cei care au acum probleme. „Aici vine ipocrizia băncilor şi a BNR-ului, adică au spus tot timpul că legea asta trebuie să-i privească pe cei care nu pot plăti, oameni ajunşi în dificultate şi vin şi propun un amendament prin care legea să se aplice de acum încolo. Or, cum i-ar ajuta asta?“, a subliniat Zamfir.

„Toate amendamentele susţinute de BNR nu fac decât să facă inaplicabilă legea. Ce vrea BNR este exact ceea ce a făcut Spania şi a fost un dezastru“, a afirmat Zamfir pentru „Adevărul“.

Votul ar putea fi luni

Viorel Arcaş, preşedintele Comisiei de buget-finanţe din Senat, a afirmat că, amendamentele BNR nu mai pot fi discutate în Comisiile Juridică şi Economică decât dacă sunt preluate de vreun parlamentar din cadrul acestora. El a mai spus că proiectul de lege ar putea ajunge în plenul Senatului luni, dacă va primi raport de la cele două comisii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite