Atenţie, fermieri: din 16 octombrie începe plata subvenţiilor pe suprafaţă
0Din 16 octombrie, fermierii care deţin mai mult de un hectar vor primi jumătate din banii acordaţi din fondurile europene destinate agriculturii şi dezvoltării rurale.
Autorităţile de la Bucureşti au promis în mai multe rânduri că prima tranşă reprezentând jumătate din banii de sprijin pe suprafaţă se va plăti fermierilor începând din 16 octombrie.
Cursul oficial folosit pentru transformarea în lei a subvenţiilor (care sunt exprimate în euro) este de 4,4102 lei/euro.
Pot beneficia de măsurile de sprijin pe suprafaţă persoanele fizice şi firmele care exploatează terenul agricol pentru care solicită plata, în calitate de proprietari, arendaşi, concesionari sau administratori în cadrul asociaţiilor în participaţiune.
Sunt eligibile la plată exploataţiile cu suprafaţa totală de cel puţin un hectar, ce pot fi formate şi din parcele disparate, dar cu condiţia ca fiecare parcelă în parte să aibă o suprafaţă de minimum 0,3 hectare.
În cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole şi viticole sau al arbuştilor fructiferi, suprafaţa minimă a parcelei trebuie să fie de cel puţin 0,1 hectare.
Cine sde asociază primeşte mai mulţi bani
Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii George Turtoi a explicat ieri, în cadrul „Forumului Investitorilor Străini“, organizat de revista „Business Review“, că fermierii care se asociază primesc subvenţii mai mari.
„Există această nouă diferenţiere pe categorii de suprafeţe, cei care deţin sub cinci hectare primesc mai mult doar cu 5 euro/ha faţă de anul trecut, în timp ce dacă se asociază şi depăşesc pragul de cinci hectare plusul este de 45 de euro/ha“, a spus George Turtoi.
El a mai arătat că cedarea sau asocierea aduce automat, micului fermier, un plus de 25% la aceste venituri.

Reamintim că, dacă proprietarul a dat terenul în arendă, l-a concesionat sau l-a închiriat, sprijinul financiar pe suprafaţa respectivă va fi acordat celui care lucrează terenul.
Schemele/măsurile de sprijin pe suprafaţă sunt finanţate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii.
Anul trecut au beneficiat de aceste măsuri peste un milion de fermieri.