Apartamentele vechi devin mai scumpe decât cele noi. Preţurile locuinţelor în marile oraşe din ţară - INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Blocurile noi sunt de regulă mai prost amplasate decât cele vechi FOTO Adevărul
Blocurile noi sunt de regulă mai prost amplasate decât cele vechi FOTO Adevărul

În unele oraşe mari din ţară, cum sunt Cluj-Napoca sau Timişoara, preţul de vânzare al apartamentelor vechi l-a depăşit pe cel al locuinţelor noi, diferenţa ajungând aproape de 90 de euro pe metru pătrat.


Apartamentele vechi din unele oraşe din ţară sunt la mai mare căutare decât cele noi, astfel că preţul acestora a crescut semnificativ în ultimul an, depăşindu-l pe cel al noilor construcţii, arată un studiu publicat de specialiştii imobiliare.ro.

Cea mai mare diferenţă de preţ între locuinţele noi şi cele vechi se întâlneşte în Cluj-Napoca, de altfel, oraşul cu cele mai scumpe apartamente din ţară. Preţul mediu al unui apartament vechi în Cluj-Napoca era la sfârşitul lunii septembrie de 1.261 de euro/metru pătrat, după o creştere de peste 10% în ultimul an, potrivit datelor portalului imobiliare.ro. Pe de altă parte, preţul mediu solicitat pentru un apartament nou din Cluj-Napoca a urcat cu 6,4% în perioada septembrie 2015 – septembrie 2016, până la 1.174 de euro/metru pătrat şi este cu 87 de euro sub cel al unui apartament vechi. Discrepanţa se observă şi în zona centrală a oraşului, unde un apartament vechi costă, în medie, 1.408 euro/metru pătrat, faţă de 1.375 de euro/metru pătrat, la cât ajunge unul nou.

Preţul apartamentelor vechi îl depăşeşte pe cel al apartamentelor noi şi în Timişoara. Astfel, apartamentele vechi de aici s-au scumpit cu aproape 12% în intervalul menţionat, până la 1.024 de euro/metru pătrat. În schimb, apartamentele noi s-au scumpit cu 6,6%, până la 1.014 euro/metru pătrat.

În Constanţa, preţul celor două tipuri de apartamente este aproape la acelaşi nivel. Un apartament nou se vinde la malul Mării Negre la un preţ mediu de 966 de euro/metru pătrat, iar unul vechi – la 949 de euro/metru pătrat. De altfel, în Constanţa, evoluţia preţurilor solicitate de proprietarii de apartamente a fost similară în ultimul an.

Blocurile vechi au un amplasament mai bun

Una dintre explicaţii ar fi că, dat fiind faptul că au fost primele construite, blocurile vechi beneficiază, de regulă, de un amplasament mai bun, chiar în interiorul aceluiaşi cartier, şi au acces mai uşor la mijloacele de transport în comun, obiective culturale, magazine şi şcoli. „Construcţia de blocuri noi, pe de altă parte, este foarte limitată de disponibilitatea loturilor pentru construcţii, astfel că terenurile achiziţionate de investitori sunt, de fapt, ceea ce a rămas în urma dezvoltărilor rezidenţiale tradiţionale şi a putut fi achiziţionat la un preţ acceptabil“, se arată în studiu.

Totodată, oferta actuală din piaţă pe segmentul nou este reprezentată în bună măsură de apartamente construite în perioada de boom, unde accesul a fost pus pe volum şi mai puţin pe un concept. Acest paradox al preţurilor ar trebui să fie corectat de noua generaţie de locuinţe noi, care va avea un concept bazat pe nevoile cumpărătorilor, arată specialiştii imobiliare.ro.

„În bună măsură, proiectele noi vor beneficia de un amplasament bun, datorat ieftinirii terenurilor în criză şi revalorizării unor loturi cu un amplasament foarte bun şi acces facil la punctele de interes pentru cumpărători“, mai menţionează sursa citată

Apartamentele noi, mai scumpe în Bucureşti şi Braşov

Bucureştiul face excepţie de la această anomalie a preţurilor. Aici, locuinţele din blocurile vechi costau, la finele lunii trecute, 1.062 de euro pe metru pătrat util, iar cele noi, pe de altă parte, aveau un preţ mediu cerut de 1.201 euro pe metru pătrat. În zona centrală, valoarea medie de listare pentru un apartament vechi este de 1.295 de euro pe metru pătrat, faţă de 1.500 de euro pe metru pătrat pentru unul nou.

Situaţia este similară şi în Braşov. Aici, locuinţele din blocurile vechi se vindeau la sfârşitul lunii septembrie cu 907 euro pe metru pătrat, după o creştere cu 5,5% a preţului în ultimul an, în timp ce apartamentele noi erau cotate la 975 de euro pe metru pătrat, după o cumpire cu peste 12%.


 

apartamente
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite