Guvernul introduce ajutoare financiare pentru cei care se încălzesc cu energie electrică şi creşte cuantumul ajutoarelor pentru gaze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guvernul încearcă să minimalizeze impactul liberalizării preţurilor la electricitate şi gaze
Guvernul încearcă să minimalizeze impactul liberalizării preţurilor la electricitate şi gaze

Persoanele şi familiile cu venituri reduse vor primi ajutoare cuprinse între 48 lei şi 240 lei pentru încălzirea cu energie electrică, în vreme ce cuantumul ajutoarelor pentru încălzirea cu gaze naturale va fi majorat pentru a acoperi creşterea cu 6 % a preţului la gazele naturale, potrivit unei ordonanţe de urgenţă adoptate astăzi de Guvern.

Ajutoarele variază între 48 de lei pentru cei cu venituri de 615 lei pe persoană şi 240 de lei pentru cei cu 155 de lei pe persoană. Mariana Câmpeanu, ministrul Muncii, a declarat că suma „acoperă între 90-100% din costurile de încălzire“.

„Ajutoarele la încălzire cresc pentru cei cu venituri sub 615 lei. Calculele sunt făcute pe facturi, pe consum, pe suprafaţă de locuit. Nu sunt o invenţie a acestui an. Se acordă de foarte mult timp. Nu se schimbă nimic faţă de anii trecuţi. Ei depun cerere la primărie şi primăriile, prin protocoale cu ANAF, vor cere informaţiile necesare. Dacă nu se pot obţine, primăria va face o anchetă socială în cazul persoanei respective.“, a explicat Câmpeanu la Realitatea TV.

Potrivit ordonanţei, care modifică şi completează OUG nr. 70/2011 privind măsurile de protecţie socială în perioada sezonului rece, se va menţine sistemul actual de acordare a ajutoarelor pentru încălzirea locuinţelor cu energie termică în sistem centralizat. 

De asemenea, se introduce indicatorul social de referinţă (ISR) ca element de raportare a cuantumului ajutoarelor şi nivelurilor de venituri, în conformitate cu art. 14 din Legea nr. 292/2011. 

Va fi introdusă procedura solicitării de informaţii de către primar de la instituţiile/autorităţile competente, pe bază de protocol sau, după caz, de la solicitantul ajutorului de documente justificative privind componenţa familiei, veniturile realizate şi situaţia juridică a locuinţei. 

Totodată, va fi introdusă ancheta socială ca mijloc de verificare a îndeplinirii condiţiilor de acordare a ajutoarelor, în situaţiile care nu pot fi determinate cu exactitate pe baza documentelor justificative. 

În baza ordonanţei, pentru ajutoarele de încălzire cu lemne, cărbuni, combustibili petrolieri, se propune plata acestora la începutul sezonului rece.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite