Mariana Câmpeanu, la Adevărul Live: Guvernarea Boc a tăiat pensiile speciale ale piloţilor, controlorilor şi personalului militar, cu excepţia magistraţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernarea Boc a tăiat în 2011 pensiile speciale, cu excepţia celor ale magistraţilor, iar pilotul Adrian Iovan, pensionar acum, zbura pentru a-şi reîntregi veniturile, a declarat, la Adevărul Live, Mariana Câmpeanu, ministrul Muncii.

Mariana Câmpeanu a venit, marţi, la Adevarul Live pentru a da răspunsuri, într-un dialog purtat cu jurnaliştii Liviu Iolu şi Ion M.Ioniţă.

Mariana Câmpeanu despre migraţia forţei de muncă: Nu va mai exista o migraţie masivă a românilor, deja sunt un milion de români în Italia şi 900.000 în Spania. Va continua, însă, migraţia forţei de muncă foarte specializate: vin firme din străinătate şi caută ingineri, asistenţi sociali, muncitori calificaţi - cum ar fi sudori în argon.

Mariana Câmpeanu despre Marea Britanie: Când mai multe ţări au încercat la Comisia Europeană să blocheze liberalizarea pieţei muncii, nicio ţară nu a putut aduce cifre care să arate că se abuzează sistemele sociale. Eu am în plan să discut cu autorităţile din toate statele europene, pentru că adevăratul pericol este ca muncitorii românii să fie abuzaţi. Nu de puţine ori una li se promite ceva în ţară şi când ajung acolo e altceva. Încheiem o serie de protocoale cu inspecţia muncii, astfel încât să se creeze o serie de ghiduri despre legislaţia muncii, ce drepturi au.

Mariana Câmpeanu: Există o mare cerinţă pentru sudori în argon, foarte mulţi angajatori au cerut acest lucru. Este o meserie cu totul specială.

Mariana Câmpeanu: Soluţia pentru pensii mai mari este lărgirea bazei de impozitare, adică fiecare să plătească aceste contribuţii la toate veniturile pe care le are. O să analizăm cu Ministerul de Finanţe, dar totuşi trebuie să ne gândim că România are una dintre cele mai mari fiscalizări pe muncă. Cel mai probabil, reducerea CAS se va face odată cu lărgirea bazei de impozitare.

Mariana Câmpeanu: În 2012 s-au constituit debite de peste 100 de milioane de lei, s-au recuperat 92 de milioane de lei de la cei care au primit ajutoare sociale incorect. Eu nu zic că au fost luate ilegal, pentru că se ajunsese la situaţia în care se numere găinile din bătătură, pentru că dacă depăşeai cu o găină nu mai puteai primi ajutor... În general, oamenii săraci sunt foarte cinstiţi. În 2013, am constituit debite de 144 de milioane de lei, am recuperat 133 milioane de lei. Încercăm să încrucişăm bazele de date, astfel încât ajutoarele să ajungă exact la cei care au nevoie.

Mariana Câmpeanu: Ce modificări ne aşteaptă în 2014 în privinţa pensiilor şi a salariilor 

Mariana Câmpeanu: Guvernul trebuie să creeze un cadru mai favorabil angajatorilor, legea uceniciei şi cea de formare a angajaţilor sunt foarte importante. Mai avem facilităţi pentru cei care angajează oameni de peste 45 de ani, din păcate nu sunt accesate foarte mult. 

Mariana Câmpeanu: Alocaţia copilului este o problemă pe care o discutăm în fiecare zi, încercăm tot felul de alternative. De exemplu, am mărit anul trecut cu 30% alocaţia de sprijin pentru familiile cu mai mulţi copii şi am mărit pragul de eligibilitate de la 300 de lei la 500 de lei pe membru de familie. Vrem să ajutăm copii săraci să meargă la şcoală, ne gândim să acordăm o serie de tichete sau carduri cu care copiii să poată să îşi cumpere rechizite sau îmbrăcăminte. Problema e să putem să le implementăm.

Mariana Câmpeanu: Ultimul an cu excedent în sistemul de pensii a fost 2007. În 2008 a existat un deficit de 2,2 miliarde de lei, în 2009 deficitul a ajuns la 6 miliarde de lei, iar în 2011 era de 13 miliarde de lei. Este celebra reformă a sistemului de pensii cu includerea sistemelor militarizate, dar care în final a dus la cheltuieli mai mari. Practic, bugetul de pensii primeşte de la bugetul de stat mari sume de bani, există mari dezechilibre.

Mariana Câmpeanu: Numărul pensionarilor este acum apropiat de cel al contribuabililor, respectiv 5,1 milioane de persoane. Numărul de salariaţi calculat de Institutul Naţional de Statistică (INS) este de 4,5 milioane, dar ancheta INS se face doar în firmele cu peste 4 angajaţi.

Mariana Câmpeanu: Legea salarizării unitare nu se va putea aplica în următorii doi ani, din cauza sumelor pe care trebuie să le plătim, dar încercăm să o aplicăm pe bucăţi.

Mariana Câmpeanu: În asistenţa socială sunt cele mai mici salarii din sistemul bugetar, iar răspunderile sunt mult mai mari, pentru că acolo se lucrează cu copii, cu copii cu dizabilităţi, cu bătrâni...

Mariana Câmpeanu: Orice noutate în România se loveşte de un zid. În Suedia, în sănătate există coplată, impozitele sunt mari, contribuţiile sunt mari.

Mariana Câmpeanu: În 2013 statul a plătit 800 de milioane de lei în contul drepturilor câştigate în justiţie de cei cu veniturile tăiate. În acest an plătim 2,1 miliarde de lei, în 2016 se va ajunge 3 miliarde de lei. 

Mariana Câmpeanu: Trebuie să repunem în discuţie statutul medicilor, mai ales că vedem că medicii au fost implicaţi în această tragedie. Altfel medicii pleacă din ţară. 

Mariana Câmpeanu: "Este o problemă în sistemul românesc: pensii speciale există în toată lumea atât la piloţi, cât şi la controlorii de trafic, cât şi la personalul militar. Noi acum nu mai avem pensii speciale decât pentru magistraţi. În România n-ar fi fost o problemă cu aceste pensii speciale dacă nu s-ar abuza de sistem, vă mai aduceţi aminte de cazul Geică, când ajunsese la o pensie de 300 de milioane de lei vechi"

Jurnalistul Liviu Iolu a prezentat informaţii potrivit cărora Iovan avea o pensie de 15.000 de lei, dar care i-a fost redusă până la 1.900 de lei. Iovan a avut nenumărate discuţii la Ministerul Muncii în privinţa pensiilor piloţilor.

Mariana Câmpeanu: "Este o problemă acum şi la controlorii de trafic, legea le cere să se pensioneze acum la 65 de ani, ori la 65 de ani nu mai poţi avea o acuitate aşa de bună"

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite