Taxa pe muzica ambientală: cum se colectează câteva milioane de euro pe an de la afacerişti pentru artişti. Pe pârtie, taxa ajunge la 400 de lei pe lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacă pe pârtie se difuzează muzică şi alte creaţii artistice, proprietarul acesteia plăteşte o taxă de până la 400 de lei pe lună
Dacă pe pârtie se difuzează muzică şi alte creaţii artistice, proprietarul acesteia plăteşte o taxă de până la 400 de lei pe lună

Proprietarii de active comerciale (de la hoteluri, restaurante, plaje şi ştranduri la gări, trenuri, avioane şi autocare), dar şi organizatorii de evenimente (inclusiv concursuri de Miss ori campanii electorale) în care se difuzează muzică ambientală au de plătit taxe pe creaţiile artistice.

„Adevărul“ vă prezintă o scurtă trecere în revistă a sumelor pe care le plătesc afaceriştii în conturile artiştilor.
Potrivit ultimelor raportări oficiale, sumele totale colectate de la plătitorii de „taxă pe muzică“ au urcat de la 27,2 milioane de lei (6,1 milioane de euro) în 2012 la 34,6 milioane de lei (7,7 milioane de euro) în 2014.

Iată câteva exemple sectoriale:

** Transportatorii plătesc şi pentru vehicule, dar şi pentru zonele de aşteptare.
Proprietarii de microbuze cotizează cu 7 până la 35 de lei per maşină lunar, iar cei de autocare - cu 20 până la 80 de lei per maşină, lunar; pe calea ferată, taxa este de 25-30 de lei per vagon de pasageri, respectiv 25-70 de lei per vagon restaurant; în transporturile aeriene, taxa pe muzică este de 15 până la 200 de lei per avion, lunar; în sectorul naval, proprietarii de ambarcaţiuni plătesc între 25 şi 130 de lei per navă, lunar.
Zonele de aşteptare sunt taxate astfel: 13-25 de lei lunar pentru autogări, 25-40 de lei lunar pentru staţii de metrou, săli de aşteptare, peroane şi gări (CFR), respectiv 40-80 de lei lunar pentru aeroporturi.
Şi transportatorii pe cablu (telecabine, telegondole, lifturi) plătesc o taxă pe muzică, în cuantum de 15-25 de lei lunar, per instalaţie.

** În unităţile turistice de cazare (hoteluri, pensiuni, cabane, tabere etc.), taxa este de 1-3 lei/cameră lunar, plus între 11 şi 28 de lei/50 mp lunar pentru zonele din holuri şi recepţii.

** În spaţiile de agrement (ştranduri, piscine, plaje, pârtii, patinoare, săli de fitness, parcuri de joacă pentru copii etc.), taxa pe muzică este de 20 până la 80 de lei lunar şi poate ajunge la 500 de lei lunar în marile parcuri de distracţii. Stadioanele şi complexurile sportive plătesc între 25 şi 100 de lei (şi chiar mai mult), în funcţie de numărul de locuri din tribune.

** Organizatorilor de evenimente - cum ar fi concursuri de Miss, spectacole publicitare sau mitinguri electorale - li se percepe o taxă de 1,5% din încasări.

Pentru a se încadra în categoria plătitorilor, toate tipurile de active de mai sus trebuie să fie dotate cu instalaţii de sonorizare ambientală.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite