SONDAJ Până luni, doar 40% din firme au iniţiat negocierea colectivă pentru mutarea contribuţiilor şi doar 28% au finalizat-o. Ce dificultăţi au întâmpinat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
70 de primării din Dolj nu au banii pentru salarii

Doar 28% din companiile intervievate în cadrul unui sondaj au încheiat până luni negocierile colective pentru transferul contribuţiilor, în timp ce aproape 60% nici măcar nu le-au iniţiat, deşi riscă amenzi uriaşe. Cele mai frecvente dificultăţi întâmpinate de firme în negocieri au fost creşterea cheltuielilor de personal şi timpul foarte scurt stabilit. Firmele au menţionat şi cum vor transfera contribuţiile.

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) a realizat în perioada 12 – 18 decembrie 2017 o consultare care a vizat modul de aplicare a reglementărilor pentru trecerea contribuţiilor de la angajator la salariat, sub forma unui sondaj. Respondenţii, în număr de 328, sunt: 42,5% microîntreprinderi, 36,3% întreprinderi mici, 12,5% întreprinderi mijlocii, 5% întreprinderi mari şi 3,7% altă formă juridică. Firmele respondente au: 50% între 1-9 salariaţi, 30% între 10-49 salariaţi, 15% între 50-249 salariaţi şi 5% peste 250 de salariaţi.

Doar 40% au iniţiat negocierile                              

Întrebaţi dacă au iniţiat până în prezent negocierea contractului colectiv de muncă la nivel de unitate sau a actului adiţional la contractul existent pentru stabilirea modalităţii trecerii contribuţiilor la salariat, 59,8% dintre respondenţi au menţionat că nu au iniţiat încă negocierea contractului colectiv de muncă, doar 40,2% răspunzând afirmativ.

De asemenea, 72% din respondenţi au menţionat că nu au finalizat până în prezent negocierea contractului colectiv de muncă la nivel de unitate sau a actului adiţional la contractul existent pentru stabilirea modalităţii trecerii contribuţiilor la salariat, doar 28% finalizând negocierile.

În plus, 59,8% au menţionat că au întâmpinat dificultăţi majore în stabilirea/negocierea modalităţii trecerii contribuţiilor la salariat.

Probleme întâmpinate

Printre cele mai importante dificultăţi/probleme întâmpinate în stabilirea/negocierea modalităţii trecerii contribuţiilor la salariat, au fost menţionate:

- creşterea cheltuielilor de personal pentru 2018, raportat la creşterea salariului minim, existenţa unui grile salariale la nivelul unităţii care implică creşterea tuturor salariilor, trecerea parţială a contribuţiilor la salariat (noua contribuţie socială asiguratorie pentru muncă), etc. - 70%

- timpul foarte scurt stabilit pentru negociere (20 noiembrie - 20 decembrie 2017) - 66%

- reforme ample fiscale simultane (trecerea contribuţiilor, plata defalcată a TVA, etc), cu efort semnificativ de implementare - 61,3%

- birocraţia foarte mare a negocierilor colective - 46%

- lipsa unui partener de negociere (sindicat, federaţie sindicală, reprezentanţii aleşi ai salariaţilor) - 38%

- necesitatea unor restructurări la nivel de unitate (concedieri individuale sau colective) - 20%

- probleme de asigurare a competitivităţii şi derulării contractelor la export, generate de creşterea cheltuielilor salariale, contracte deja negociate la export pentru 2018, etc. - 13,3%

Prin ce modalităţi transferă contribuţiile

Respondenţii au menţionat că, pentru trecerea contribuţiilor la salariat, au în vedere:

- creşterea salariilor pentru compensarea în totalitate a trecerii contribuţiilor de la angajator la salariat - 66%

- creşterea salariilor pentru compensarea parţială a trecerii contribuţiilor de la angajator la salariat - 20%

- acordarea de prime lunare sau alte măsuri contextuale - 10%

Totodată, 87,7% din respondenţi au menţionat că nu susţin măsura trecerii contribuţiilor la salariat, deoarece pentru întreprinzători efectele negative sunt mai mari decât cele pozitive.

Respondenţii au evidenţiat următoarele efecte negative:

- creşterea cheltuielilor de personal - 71,7%

- creşterea birocraţiei pentru angajator - 68%

- creşterea cheltuielilor administrative, privind actualizarea programelor informatice - 63,1%

- reducerea salariilor nete - 40,9%. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite