Răzvan Nicolescu: Compania de proiect pentru hidrocentrala Tarniţa îşi va înceta activitatea pe 15 decembrie dacă nu se găseşte investitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hidrocentrala de la Tarniţa costă 1,2 miliarde de euro, iar statul nu are investitori
Hidrocentrala de la Tarniţa costă 1,2 miliarde de euro, iar statul nu are investitori

Compania Hidro Tarniţa, care se ocupă de realizarea hidrocentralei pe pompaj de la Tarniţa, proiect evaluat la 1,2 miliarde de euro, îşi va înceta activitatea pe 15 decembrie dacă nu va fi selectat un investitor care să realizeze proiectul, a declarat Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie.

În toamna anului trecut grupul chinez Sinohydro s-a arătat interesat de realizarea centralei de la Tarniţa, însă niciun acord nu a fost semnat până acum. 

Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a comparat Tarniţa cu un "OZN", el argumentând că acest proiect-mamut nu se poate realiza deoarece costul pe fiecare MWh produs este mai mare decât preţul energiei pe OPCOM.

Centrală de la Tarniţa urmă să pompeze noaptea apă dintr-un lac de acumulare într-un bazin superior folosind energia iefină a reactoarelor de la Cernavodă, iar ziua ar fi trebuit să producă electricitate în mod convenţional.

Pe lângă Hidroelectrica, care deţine 41% din Hidro Tarniţa, şi Nuclearelectrica a anunţat anul trecut că ia în considerare participarea la proiectul de la Tarniţa, dar cu un pachet minoritar, în perspectiva realizării reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă. Alţi acţionari la compania de proiect mai sunt Complexul Energetic Hunedoara, Complexul Energetic Oltenia, Electrica şi Romgaz. Acestea au câte 11,74% din acţiuni.

România are deja 200 MW în pompaj pe cursul inferior al Oltului, autorităţile punând recent în funcţiune modul de pompaj al acestora. Aici urmează să se facă o "repetiţie", pentru a vedea dacă proiectul de la Tarniţa este fezabil.

Nicolescu a afirmat că retehnologizarea Oltului Inferior trebuia să coste iniţial 140 de milioane de euro pentru că, în final, preţul să ajungă la 400 de milioane de euro.

Ministrul a mai spus că va fi închisă şi compania de proiect pentru oleoductul Constanţa-Trieste. Această are sediul la Londra şi produce costuri pentru Conpet şi Oil Terminal, proiectul neavând niciun viitor.

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite