Euroins poate emite din nou poliţe RCA. Autoritatea de Supraveghere Financiară a ridicat restricţia impusă la sfârşitul lunii august
0Euroins România îşi va putea relua activitatea de emitere a poliţelor de răspundere civilă auto (RCA), după restricţia impusă de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) la sfârşitul lunii august.
„Consiliul ASF a decis, miercuri, încetarea interzicerii temporare a practicării asigurării RCA de către Euroins România. Societatea poate relua practicarea RCA începând cu momentul primirii comunicării din partea ASF“, a anunţat autoritatea de reglementare, într-un comunicat.
Decizia a fost luată după ce asigurătorul a corectat unele aspecte care au stat la baza deciziei ASF din 28 august, de interzicere temporară a practicării asigurării RCA şi a prezentat un plan de măsuri pentru remedierea situaţiei.
Punerea în practică a planului de măsuri va fi atent monitorizată, la sediul societăţii Euroins, de către un reprezentant ASF, pentru o perioadă de până la 60 de zile, se mai spune în comunicat.
Planul de măsuri include, printre altele, ca asigurătorul să revizuiască dosarele de daună RCA aflate în rezerva de daună la data de 31 august 2013, în termen de două luni de la data primirii deciziei.
De asemenea, societatea va modifica procedura de soluţionare a petiţiilor astfel încât să corecteze inconsecvenţele, neclarităţile sau neconformităţile faţă de prevederile normelor ASF, în termen de o lună de la data primirii deciziei.
„Euroins va face obiectul unei monitorizări a modului de înregistrare şi gestiune în sistemul informatic a informaţiilor privind dosarele de daună RCA. EUROINS va transmite lunar către ASF o serie de informaţii printre care şi situaţia dosarelor aflate în soldul rezervei, situaţia avizărilor de daună din luna anterioară, situaţia dosarelor de daună plătite în luna anterioară, situaţia dosarelor de daună lichidate în luna anterioară“, se mai spune în comunicat.
La finele lunii august, ASF a sancţionat Euroins cu interzicerea temporară a practicării asigurării RCA. În aceaşi şedinţă, instituţia a hotărât amendarea directorului general al societăţii, Mihnea Tobescu, cu 50.000 de lei şi sancţionarea directorului de daune al companiei, Stamov Bozhidar Stoyanov, cu retragerea aprobării.
Stoyanov a mai fost amendat cu 10.000 de lei de autoritatea de reglementare în iunie 2012, alături de fostul director general al companiei, Iulius Alin Bucşa, care a fost sancţionat tot cu 10.000 de lei.
Compania intenţionează să efectueze o infuzie de capital de 20 milioane de lei, la 123,5 milioane de lei, propunea urmând să fie discutată de acţionari în doua parte a lunii octombrie.