Sancţiune dură a ASF pentru o companie de asigurări: Euroins nu mai are dreptul să emită poliţe RCA

0
0
Euroins nu mai are voie să emită poliţe RCA
Euroins nu mai are voie să emită poliţe RCA

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a interzis temporar companiei de asigurări Euroins România să emită poliţe de răspundere civilă auto (RCA) şi l-a sancţionat cu o amendă de 50.000 de lei pe Mihnea Tobescu, directorul general al societăţii, se arată într-un comunicat al instituţiei de supraveghere.

De asemenea, ASF a decis sancţionarea lui Stamov Bozhidar Stoyanov, conducătorul departamentului de daună din cadrul societăţii, cu retragerea aprobării acestuia.

„Interzicerea practicării de către societate a asigurării RCA este în vigoare până la implementarea de către compania Euroins a unui set de măsuri stabilit de către Autoritatea de Supraveghere Financiară. Măsurile se referă, printre altele la revizuirea de către Euroins a instrucţiunilor, procedurilor sau normelor de constatare şi lichidare a daunelor, stabilirea corespunzătoare a cuantumului despăgubirilor în conformitate cu reglementările în vigoare, respectarea termenelor de plată a dosarelor de daună, informarea sau notificarea asiguraţilor cu privire la respingerea pretenţiilor de despăgubire“, arată reprezentanţii ASF.

Autoritatea de Supraveghere Financiară obligă Euroins ca, în termen de 24 de ore de la primirea deciziei de sancţionare, să comunice intermediarilor de asigurări interdicţia de a mai încheia contracte de asigurare RCA în numele şi pe seama societăţii. Reluarea activităţii de oferire, negociere sau încheiere a poliţelor RCA se dispune, la fel ca şi în cazul interzicerii, prin decizie motivată a Autorităţii de Supraveghere Financiară, după verificarea îndeplinirii măsurilor stabilite.

„Autoritatea de Supraveghere Financiară informează publicul că în perioada în care Euroins are interdicţia practicării asigurării RCA, societatea are în continuare obligaţia soluţionării dosarelor de daună“, se arată în comunicatul ASF. 

Deciziile au fost luate în urma controlului inopinat desfăşurat la Euroins în lunile mai-iunie 2013. Controlul a vizat verificarea modului de instrumentare şi finalizare a dosarelor de daună şi a modului de respectare a prevederilor Ordinului 11/2012 pentru punerea în aplicare a normelor privind procedura de soluţionare a petiţiilor referitoare la activitatea asigurătorilor şi intermediarilor în asigurări.

În urma controlului, ASF a constatat că reglementările şi instrucţiunile de constatare şi lichidare a daunelor nu sunt adecvate, că a fost diminuat în mod nejustificat cuantumul despăgubirii faţă de valoarea rezultată din documentele existente la unele dosare de daună, că plata unor dosare de daună către păgubiţi s-a făcut cu întârziere faţă de termenele prevăzute de normele legale sau au fost identificate dosare de daună în care partea prejudiciată nu a fost notificată cu privire la respingerea pretenţiilor de despăgubire şi la motivaţia respingerii.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite