Petrom a încheiat modernizarea de 600 milioane de euro a rafinăriei Petrobrazi. Capacitatea de rafinare a scăzut, dar s-a majorat producţia de motorină

Petrom a încheiat modernizarea de 600 milioane de euro a rafinăriei Petrobrazi. Capacitatea de rafinare a scăzut, dar s-a majorat producţia de motorină

Petrobrazi este singura rafinărie funcţională a Petrom, Arpechim este închisă de mai mulţi ani              FOTO Petrom

Petrom a încheiat procesul de modernizare a rafinăriei Petrobrazi, după investiţii de 600 milioane de euro derulate în perioada 2010-2014.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Principalul obiectiv al procesului de modernizare a fost creşterea competitivităţii. OMV Petrom poate acum procesa întreaga producţie de ţiţei din România într-o singură rafinărie“, se arată într-un comunicat al companiei.
 
În urma modernizării, rafinăria consumă cu 25% mai puţină electricitate faţă de anul 2009, iar capacitatea anuală de prelucrare a ţiţeiului a scăzut de la 4,5 milioane tone la 4,2 milioane tone.
 
De asemenea, Petrobrazi va putea produce anual 1,5 milioane tone de motorină, faţă de 900.000 tone în 2009. Motorina şi kerosenul vor avea o pondere de până la 45% în structura de produse obţinute la Petrobrazi.
 
„Creşterea ponderii motorinei în producţia rafinăriei Petrobrazi ne va ajuta să răspundem mai bine cererii de pe piaţa din România. În trecut, la momentul proiectării rafinăriei, consumul de benzină era mai ridicat decât cel de motorină, însă în ultimii ani, acest trend a fost inversat“, a declarat, în comunicat, Neil Anthony Morgan, membru al directoratului OMV Petrom şi responsabil cu activitatea de rafinare şi marketing.
 
Petrobrazi este singura rafinărie funcţională a Petrom. Compania mai are o unitate de prelucrare a ţiţeiului, Arpechim, care este închisă.
 
OMV deţine 51,01% din acţiunile Petrom. Statul român, prin Ministerul Economiei, are 20,64%, Fondul Proprietatea  deţine 18,99%, iar 9,36% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.


Mai puteţi citi:
 
 
 
citeste totul despre: