Petrom finanţează 10 afaceri sociale cu 350.000 de euro prin programul „Fabricat în Ţara lui Andrei“. Doi preoţi, printre câştigători

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grupul de petrol şi gaze Petrom a anunţat că a selectat zece afaceri sociale pe care le va finanţa cu 350.000 de euro prin programul ”Fabricat în Ţara lui Andrei”, fiecare idee urmând să primească până la 32.000 de euro.

Cei zece antreprenori vor crea peste 35 de locuri de muncă în primul an şi vor genera venituri pentru alţi 78 de membri ai comunităţilor din care fac parte. Aceştia au fost selectaţi din peste 180 de idei înscrise în competiţia de afaceri. Un număr de 20 de finalişti au fost selectaţi şi au primit şapte luni de consultanţă şi sprijin financiar de până la 1.500 de euro fiecare pentru realizarea studiilor de fezabilitate.

Cele zece afaceri câştigătoare vor fi puse în aplicare în zece comunităţi din opt judeţe: Marca (Sălaj), Poiana Câmpina şi Scorţeni (Prahova), Mădulari (Vâlcea), Gura Ocniţei (Dâmboviţa), Berca (Buzău), Aninoasa (Dâmboviţa), Marghita (BIhor), Videle (Teleorman) şi Miceşti (Argeş).

Aceasta este cea de-a doua ediţie a programului Petrom, în prima ediţie fiind create afaceri sociale în şapte localităţi.

Cele zece afaceri sunt: 

- ”Fructos” - o fabrică de dulceţuri 100% naturale, deschisă la Gura Ocniţei, Dâmboviţa, proiect iniţiat de către Dragoş Plopeanu şi Ioana Ioniţă

- ”Dar dim glie” - producţie organică de legume în Marghita, judeţul Bihor, dezvoltată de către Lia Aron, pe o fermă cu peste 400 de soiuri şi seminţe tradiţionale

- ”Miere sinceră” - o stupină turistică dezvoltată de către Mihail Apostolescu în Poiana Câmpina, judeţul Prahova

- producţia de plante aromatice şi legume în localitatea Mădulari, din judeţul Dâmboviţa. Proiectul este dezvoltat de către Asociaţia Comunitară ”Beica Mădulari” şi îşi propune să crească producţia de salată, leuştean, pătrunjel, spana, mărar şi ceapă verde de la 1.500 de metri pătraţi la 10.000 de metri pătraţi

- ”Bunătăţi de Acasă” - fabrică de murături şi dulceţuri tradiţionale în Berca, judeţul Buzău. Proiectul este dezvoltat de către Asociaţia Ortodoxă ”Filantropica Berca”

- ”Iluminiş” - un atelier de design şi producţie de corpuri de iluminat în Marca, judeţul Sălaj. Proiectul este dezvoltat de către Adrian Nechita şi Florin Gavrilaş - arhitecţi de design interior, Sergiu Rusu - sociolog, Lavinia Gal - manager de proiect şi NIcoleta Crăciun - asistentă socială din satul Marca

- ”Bunicel.ro” - un brand românesc de dulceţuri şi gemuri dezvoltat de către Mihai Zaharia şi Alexandra Răpăilă în Miceşti, judeţul Argeş

- ”Cosânzeana” - care îşi propune să dezvolte seturi crearive de cusut pe lemn perforat, realizat de către Laura Leonte în Aninoasa, judeţul Dâmboviţa

- ”ECO Extract” - Mariana Ciufu îşi propune să realizeze producţie de uleiuri şi extracte medicinale şi aromatice în Videle, judeţul Teleorman

- Centru de îngrijire la domiciliu în Scorţeni, judeţul Prahova. Proiectul este realizat de către organizaţia non-guvernamentală ”Îngrijire Acasă”

Muzeul Stupilor şi circuit turistic

Ioana Marica, care dezvoltă proiectul unei stupine turistice alături de Mihail Apostolescu, spune că "nu vinde miere, ci experienţă" şi că pe amplasament va exista un Muzeu al Stupului şi o zonă unde vizitatorii pot să îşi creeze proprille sotimente de miere, personalizate. "Vrem să dăm oamenilor posibilitatea să vadă ce întâmplă acolo, într-o stupină. aceasta se va găsi în apropiere de DN1, în localitatea Poiana Câmpina. Va exista un circuit, se va putea vizita Muzeul Stupului - unde se pot vedea stupi gen buduroi sau stupi cu pereţi de sticlă - va fi o şcoală a stupului şi Cămările Mierii, unde vizitatorii pot să îşi creeze propriile sortimente de miere, cu diverse ingrediente", a spus ea. Intrarea va costa în jur de 10 lei.

Uleiuri presate la rece, cu arome de ardei iute şi usturoi

Mariana Ciufu, din Alexandria, are o experienţă de peste 30 de ani în domeniul alimentar, aşa că a venit cu un proiect privind realizarea de uleiuri aromate, presate la rece. "Având experienţă în domeniul industriei alimentare, ştiu că două alimente sunt nelipsite din meniul zilnic al oamenilor: pâinea şi uleiul. Uleiurile rafinate sunt făcute la temperaturi mari, de peste 100 de grade şi sunt considerate moarte de specialişti. Aromele sunt de busuioc, cimbru, rozmarin, dar şi ardei iute şi usturoi. Acestea se amestecă cu ulei de floarea soarelui obţinut prin presare", a afirmat. Antreprenoarea a spus că deja are comenzi de la restaurante, care vor astfel de uleiuri aromate pentru a realiza diverse meniuri sau salate "ale casei".

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite