PCC a trimis la Comisia Europeană un plan pentru restructurarea Oltchim

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grupul germano-polonez PCC, acţionar minoritar al Oltchim, a trimis în luna septembrie la Comisia Europeană un plan propriu de restructurare a Oltchim, care prevede păstrarea actualei structuri juridice, dar renunţarea la activele neviabile şi la o parte din angajaţi.



Potrivit documentului, PCC susţine că Oltchim este în realitate pe pierderi, deşi a afişat profit în primul semestru, şi acuză statul de politici socialiste în privinţa combinatului din Râmnicu Vâlcea, care generează pierderi creditorilor, bugetului de stat şi companiilor de stat obligate să furnizeze în continuare materie primă către Oltchim, scrie news.ro.

Documentul a fost trimis în data de 2 septembrie la Comisia Europeană şi prezintă o altă variantă de reorganizare a Oltchim.

„PCC are o altă soluţie pentru restructurarea Oltchim, diferită şi care se potriveşte mai bine cu situaţia actuală a Oltchim şi cu interesele acţionarilor şi creditorilor comparativ atât cu soluţia de reorganizare propusă de administrator şi votată de creditori (crearea unui SPV Oltchim), cât şi cu soluţia propusă de AT Kearney (vânzarea de pachete de active)", arată documentul.

Compania PCC propune menţinerea actualei structuri a companiei Oltchim, dar renunţarea la activele neviabile.

„Actualul Oltchim trebuie menţinut aşa cum este şi trebuie făcută o separare între activele viabile şi cele neviabile. Oltchim va trebui să continue să opereze doar cu activele de valoare şi viabile (precum soda caustică, oxoalcool, polioli şţi utilităţi)", scrie în document.

PCC consideră, însă, că celelalte active - în primul rând platforma petrochimică Bradu, partea din fostul combinat Arpechim preluată de către Oltchim şi care este nefuncţională, dar şi instalaţiile VCM şi PCV - trebuie vândute sau cedate creditorilor ca plată pentru sumele datorate.

PCC propune şi vânzarea altor active, precum centrul medical şi cantina Oltchim.

„Împreună cu transferul activelor, angajaţii aferenţi trebuie transferaţi noilor proprietari", prevede documentul transmis Comisiei Europene.

În urma acestor operaţiuni, Oltchim ar putea redeveni profitabilă şi va rămâne doar cu numărul de angajaţi necesat pentru activitatea profitabilă, consideră acţionarul minoritar.

Avocatul Gheorghe Piperea, administratorul judiciar al combinatului, spune că vânzarea activelor Oltchim avansează, însă este nevoie de răspunsul Comisiei Europene privind ştergerea datoriilor companiei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite