Oltchimul a fost căpuşat ca la carte, acuză administratorii judiciari ai combinatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, secondat de administratorii judiciari Gheorghe Piperea şi Niculae Bălan au arătat care sunt cauzele devalizării Oltchim şi cum poate fi redresat combinatul
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, secondat de administratorii judiciari Gheorghe Piperea şi Niculae Bălan au arătat care sunt cauzele devalizării Oltchim şi cum poate fi redresat combinatul

Achiziţiile de materii prime necesare producţiei, dar şi vânzările de produse finite erau făcute prin interpuşi controlaţi de fosta conducere a combinatului, acuză administratortii judiciari.

Cine vrea să paraziteze un combinat care gestionează resurse de mari dimensiuni trebuie să se pună bine cu şefii acestuia şi să intervină atât la cumpărarea de materii prime, cât şi la vânzarea produselor finite.
La cumpărare, materialele sunt achiziţionate ieftin de către SRL-ul (sau SRL-urile) numite generic „căpuşe“, apoi se vând scump combinatului, iar la vânzare primul care preia produsele combinatului la preţul de producător şi apoi le vinde pieţei la preţul corect este tot un parazit sau un grup de paraziţi. Exact aşa s-a întâmplat, de-a lungul ultimilor ani, şi la combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea, după cum susţin administratorii judiciari care se ocupă în prezent de insolvenţa societăţii.
„Practic, Oltchim nu a mai aparţinut acţionarilor săi, ci traderilor, care erau controlaţi, direct sau indirect, de managementul combinatului“, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă avocatul Gheorghe Piperea, administrator judiciar al Oltchim, prezentând un raport privind cauzele care au generat insolvenţa.
Cauzele insolvenţei Oltchim sunt deciziile manageriale greşite, vânzările în pierdere, tranzacţiile companiei cu firme controlate de conducerea combinatului şi remunerarea non-performanţei, spun administratorii judiciari ai combinatului din Râmnicu-Vâlcea.
Piperea a adăugat că „Oltchim este un bolnav în stare de comă sau chiar în moarte clinică“, iar situaţia companiei este „foarte urâtă“.
Administratorii judiciari ai Oltchim sunt Rominsolv, o firmă a avocatului Gheorghe Piperea, şi BDO Business Restructuring, parte a reţelei grupului internaţional BDO, reprezentată de Niculae Bălan.

Căpuşe-furnizori şi căpuşe-clienţi

Raportul preliminar privind cauzele insolvenţei Oltchim, prezentat la finele lunii februarie, arăta că achiziţia activelor de petrochimie ale Arpechim, necorelarea dintre evoluţia salariilor şi cea a veniturilor companiei, dar mai ales existenţa unor firme care erau şi furnizori, şi clienţi ai companiei au fost principalele motive ale situaţiei în care se află combinatul.
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a dat ca exemplu atunci, la prezentarea raportului, patru firme care acţionau atât în calitate de clienţi, cât şi de furnizori pentru Oltchim, în care fostul director general al combinatului Constantin Roibu şi membri ai familiei acestuia sunt administratori sau acţionari.
Reprezentantul BDO, Niculaie Bălan, a afirmat ieri că tranzacţiile comerciale controlate direct sau indirect de managementul Oltchim şi investiţiile ineficiente au devalizat compania.

Nu s-a adaptat la criză

De asemenea, mai arată administratorii, în 2009-2012 managementul a fost incapabil să adopte măsuri adecvate pentru adaptarea companiei la condiţiile de piaţă în contextul crizei economice mondiale.
Oltchim a vândut producţia sub costuri, dar în schimb cheltuielile cu salariul mediu brut al angajaţilor a crescut de la 79,4 milioane de lei în 2009 la 111 milioane de lei anul trecut.
„Creşterile salariale erau făcute în condiţiile în care anual Oltchim pierdea peste 200 de milioane de lei. În niciun an nu se prevedea recuperarea pierderilor din anii precedenţi. Astfel, managementul a remunerat o lipsă de performanţă“, a conchis Bălan.

Salariile grase cumpărau pacea socială

Administratorul Gheorghe Piperea a precizat, la prezentarea raportului său, că salariile mari ce se dădeau în combinat nu se justificau economic, dar aveau „darul“ de a asigura o anumită linişte. „Cifra de afaceri era fictivă. În Oltchim nu se muncea, se lăsa impresia unei păci sociale. Preluarea petrochimiei de la Arpechim a fost un dar otrăvit“, a adăugat administratorul judiciar.
De altfel, raportul mai arată că investiţia de aproape 13 milioane de euro în preluarea petrochimiei de la Arpechim, în 2010, a fost o achiziţie care demonstrează „angajarea inadecvată“ a resurselor Oltchim şi folosirea lor în scopuri care nu au generat profit.

Lista vinovaţilor rămâne deschisă

Potrivit avocatului Gheorghe Piperea, printre persoanele responsabile pentru intrarea în insolvenţă a Oltchim se numără foştii directori generali şi executivi ai companiei din perioada 2009-2012, precum Constantin Roibu, Nicolae Radu Olaru, Vasile Măndica, Veronica Preoteasa sau Daniel Mihăescu.
De asemenea, responsabili sunt toţi membrii Consiliului de Administraţie ai combinatului, a spus Piperea, adăugând că lista vinovaţilor, care cuprinde 20-30 de persoane, nu este exhaustivă.
Oltchim a intrat în insolvenţă la finele lunii ianuarie, după ce o încercare de privatizare a eşuat anul trecut pentru că Dan Diaconescu, câştigătorul licitaţiei, nu a achitat banii pe pachetul majoritar de acţiuni deţinut de stat.
 


Roibu: „Raportul este tendenţios“

Contactat pentru a răspunde acuzaţiilor din raportul admninistratorilor judiciari, fostul director general de la Oltchim, Constantin Roibu, a declarat pentru „Adevărul“ că autorii au fost părtinitori şi au acţionat tendenţios în elaborarea documentului. „Nu au stat de vorbă nici cu mine, nici cu altcineva din fosta conducere a combinatului, ceea ce este inadmisibil. Normal că mă voi adresa în instanţă împotriva lor. Dl Piperea este şi profesor universitar, mă aşteptam să realizeze raportul pe baza unor date reale, nu la comanda acţionarului minoritar“, ne-a declarat Constantin Roibu.
 


Cum poate fi salvat combinatul

Administratorii judiciari ai Oltchim recomandă privatizarea Oltchim fie prin crearea unui Special Purpose Vehicle (SPV, un fel de firmă-punte), care să preia activele funcţionale ale combinatului, fie prin separarea activelor viabile faţă de cele neviabile.
„Este totuşi posibilă reorganizarea judiciară a Oltchim, dar apoi combinatul va trebui privatizat către un investitor strategic din zona chimică sau petrochimică, un investitor care poate să aducă materia primă şi să distribuie produsele. Recomandăm privatizarea prin două metode posibile. Fie prin constituirea unui Oltchim 2, un SPV care să preia de la Oltchim prin aport de capital social activele funcţionale, inclusiv o parte din salariaţi, iar Oltchimul vechi să rămână cu activele nefuncţionale, fie prin separarea activelor viabile de cele neviabile“, a declarat avocatul Gheorghe Piperea, unul dintre administartorii judiciari ai Oltchim.

Consilier BNR propus ca administrator special

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, îl propune ca administrator special al Oltchim pe Bogdan Stănescu, consilier al viceguvernatorului BNR Bogdan Olteanu. „Bogdan Stănescu va desemna conducerea executivă a combinatului“, a declarat ieri Vosganian.
La finele lunii februarie, Vosganian a anunţat că va numi administratorii speciali şi conducerea operativă la combinatul Oltchim până la 15 martie, când expiră acordul cu actualul director.
Vosganian a arătat atunci că este imposibilă numirea unor persoane din interiorul Oltchim, întrucât „rivalităţile sunt foarte mari“, iar orice persoană ar fi numită ar primi reacţii agresive din partea celorlalţi.
Vosganian a menţionat că ministerul are mai multe propuneri din exteriorul companiei, însă există discuţii privind cerinţele unui astfel de post.
Din octombrie 2012, conducerea combinatului este asigurată, în calitate de director general, de Mihai Bălan. La 7 februarie, Vosganian a avut o întâlnire cu Bălan, în care s-a stabilit ca specialistul să rămână director la Oltchim pentru încă 30 de zile, după care acţionarii să numească un nou şef.

Băncile pun la bătaie 10 milioane de euro

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat, în conferinţa de prezentare a raportului administratorilor judiciari, că băncile comerciale creditoare cărora noii gestionari ai afacerilor combinatului s-au adresat pentru contractarea unui împrumut ar putea elibera cel puţin 10 milioane de euro. Ministrul solicită administratorilor judiciari un program de eficientizare a combinatului, astfel ca banii să nu fie irosiţi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite