Oltchim prelungeşte termenul până la care Ştefan Vuza poate plăti activele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ştefan Vuza are probleme juridice cu acţionarii minoritari

Administratorii judiciari ai Oltchim, BDO Business Restructuring SPRL şi Rominsolv SPRL, au informat Bursa de Valori Bucureşti şi Autoritatea de Supraveghere Financiară cu privire la prelungirea termenului până la care Chimcomplex Borzeşti poate plăti activele.

„Oltchim S.A., societate în reorganizare judiciară, informează acţionarii despre prelungirea datei limită pentru îndeplinirea condiţiilor suspensive prevăzute în contractul de vânzare active încheiat între Oltchim S.A. , în calitate de vânzător, şi Chimcomplex S.A. Borzeşti, în calitate de cumpărător, de la data de 17.10.2018 la 17.11.2018. Conform prevederilor contractuale, termenul pentru plata preţului tranzacţiei începe să curgă de la îndeplinirea condiţiilor suspensive”, se arată în informarea trimisă marţi BVB. 

Chimcomplex Borzeşti, companie controlată de Ştefan Vuza, trebuie să achite suma de 127 de milioane de euro pentru Pachetele 1-5 şi parţial 7 ale combinatului din Râmnicu Vâlcea, dar suplimentar a preluat şi probleme de mediu ce presupun inves-tiţii de zeci de milioane de euro, angajându-se la un program de investiţii de 70 milioane euro în următorii trei ani, conform ofertei făcute la finalul anului trecut, şi aprobată de Adunarea Generală a creditorilor Oltchim.

La finalul lunii august, Consiliul Concurenţei a anunţat că analizează tranzacţia prin care Chimcomplex preia o parte din activele Oltchim, termenul legal urmând a se împlini în aceste zile. 

 „În conformitate cu prevederile Legii concurenţei (nr. 21/1996), operaţiunea propusă este o concentrare economică ce depăşeşte pragurile valorice prevăzute de lege, fiind supusă controlului Consiliului Concurenţei. Consiliul va evalua această concentrare economică în scopul stabilirii compatibilităţii sale cu un mediu concurenţial normal şi va emite o decizie în termenele prevăzute de lege", informa atunci autoritatea de concurenţă.

După depunerea obiecţiilor şi observaţiilor, Consiliul Concurenţei va lua o decizie cu privire la emiterea avizului, fără de care contractul nu poate fi încheiat. 

La finalul lunii iulie, Comisia Europeană (CE) a dat undă verde preluării Oltchim de către Chimcomplex, fuziune ce va conduce la formarea Companiei Române de Chimie.

Aceasta va integra platformele industriale de la Chimcomplex Borzeşti şi Oltchim Râmnicu Vâlcea, după încheierea tranzacţiei de cumpărare de către Chimcomplex a grupelor de active de la Oltchim.

În luna septembrie 2018, patru firme au depus oferte indicative privind activele Oltchim, rămase nevândute în urma primului proces de vânzare, res-pectiv Divizia Petrochimică Bradu (Pachetul 8), Instalaţia Anhidridă Ftalică din Râmnicu Vâlcea (Pachetul 9) şi, parţial, Instalaţia PVC II din Râmnicu Vâlcea (Pachetul 7). 

Practic, Aiotec din Germania a depus oferte pentru Instalaţia PVC II şi Divizia Petrochimică Bradu, Nimir Chemicals din Pakistan pentru Instalaţia Anhidridă Ftalică, Vynova Holding din Luxemburg pentru toate cele trei pachete şi Mata Chemicals din Pakis-tan pentru Instalaţia Anhidridă Ftalică.

În luna februarie a acestui an, Adunarea creditorilor Oltchim a aprobat oferta şi contractul de vânzare de active privind Pachetul operaţional 6 - Divizia Materiale de Construcţii Ramplast, către Dynamic Selling Group SRL, preţul tranzacţiei fiind echivalentul în lei a 2,6 milioane euro, la care se adaugă TVA.

Oltchim Râmnicu Vâlcea se află în procedură de insolvenţă din luna ianuarie 2013.

Pentru primul semestru al acestui an, combinatul din Râmnicu Vâlcea a raportat un profit net de 83,628 milioane de lei, în creştere de peste trei ori faţă de perioada similară din 2017, când a înregistrat un rezultat de 27,68 milioane de lei. 

Statul român, prin Ministerul Economiei, este principalul acţionar al societăţii, cu 54,8062% din acţiuni.

  

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite