Oamenii de afaceri cer Curţii de Conturi să analizeze urgent toate iniţiativele bugetare ale parlamentarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oamenii de afaceri din cadrul asociaţiei se declară îngrijoraţi de perioada electorală din acest an
Oamenii de afaceri din cadrul asociaţiei se declară îngrijoraţi de perioada electorală din acest an

Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), care reprezintă interesele unor patroni români din economie, a cerut vineri Curţii de Conturi şi Consiliului Fiscal să analizeze iniţiativele parlamentare care vor apărea după 1 septembrie, pentru a evita apariţia măsurilor populiste, care ar putea creşte cheltuielile statului în mod nejustificat înaintea campaniei electorale.

Oamenii de afaceri din cadrul asociaţiei se declară îngrijoraţi de perioada electorală din acest an.

"Oamenii politici, indiferent de partidul din care fac parte sunt tentaţi în a promova  diverse  măsuri cu impact bugetar, impact care poate genera instabilitate economică, chiar în condiţiile în care aceste masuri reprezintă o prioritate a unei comunităţi sau grup de interese", a precizat AOAR, într-un comunicat. 

Asociaţia critică proiectul de rectificare bugetară realizat de Guvern, care urmează să fie aprobată săptămâna viitoare. 

"Rectificarea bugetară din august 2016 a reprezentat, în esenţă, o creştere majoră a cheltuielilor de natură socială, urmare a bugetării unor reglementări diverse, impuse de Parlament",  menţionează asociaţia. 

Proiectul primei rectificări bugetare din acest an, care urmează să fie aprobată de Guvern, prevede majorarea încasărilor şi a cheltuielilor bugetare cu 2,92 miliarde lei (655 milioane euro), din care cei mai mulţi bani sunt alocaţi către ministerele Muncii, Internelor, Sănătăţii şi Educaţiei, în timp ce cele mai mari tăieri sunt prevăzute la Transporturi.

Măsurile populiste din acest an îi îngrijorează pe oamenii de afaceri mai ales din cauza riscului ca, după alegeri, viitorul guvern să fie nevoit să recurgă la creşteri de taxe pentru a acoperi promisiunile făcute în anul electoral. 

”AOAR cere public Curţii de Conturi şi Consiliului Fiscal să analizeze în regim de urgenţă toate iniţiativele parlamentare ce vor fi luate în discuţie începând cu 1 septembrie 2016, urmând a comunica public impactul bugetar al acestora astfel încât, opinia publică să poată cenzura populismul economic, fără acoperire în realităţile performanţelor reale ale României”, se arată în comunicat. 

Oamenii de afaceri cer şi examinarea măsurilor cu caracter economic şi social pe care partidele politice le vor include în programele lor de campanie electorală şi formularea de rapoarte publice de evaluare a programelor economice ale partidelor politice şi prezentarea lor oficial, până la 15 octombrie.

Asociaţia atrage atenţia că alte state din Uniunea Europeană sunt preocupate în acest moment să devină mai competitive din punct de vedere economic, în timp ce "Guvernul şi partidele politice din România se limitează la a accepta realitatea periculoasă a unei creşteri economice de circa 4%, generată de o creştere majoră a consumului susţinut nu de producţie, ci de importuri".

La finalul lunii iulie, AOAR a solicitat Guvernului să transfere cel puţin 48 de milioane de euro pentru a finanţa programe destinate întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM) la recitificarea bugetară din luna august.

Asociaţia a indicat ca sursă de finanţare a măsurii reducerea subvenţiilor către marile corporaţii din economia românească, însă propunerea nu a fost luată în calcul de către executiv. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite