Marcarea şoselelor, contract cu dedicaţie de la Compania de Autostrăzi pentru Anduna, „moştenitoarea“ Plastidrum

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marcarea drumurilor este o afacere de câteva milioane de euro la care numai anumiţi "iniţiaţi" au acces
Marcarea drumurilor este o afacere de câteva milioane de euro la care numai anumiţi "iniţiaţi" au acces

Zilele acestea, la nivelul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) se pregăteşte o nouă manevră de avantajare anticoncurenţială şi ilegală a unei firme. Este vorba despre Anduna Servimob, moştenitoarea şi subcontractoarea deja celebrei Plastidrum SA – mai vechea deţinătoare a monopolului asupra marcajelor pe drumurile naţionale.

În octombrie anul trecut, CNADNR a publicat, pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), un anunţ în vederea încheierii unui acord-cadru pentru licitaţia deschisă privind „Lucrări de marcaje rutiere pe reţeaua de autostrăzi şi drumuri naţionale“ din administrarea Direcţiilor Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Bucureşti, Craiova, Timişoara, Cluj, Braşov, Iaşi şi Constanţa.

Însă procedura a fost anulată, după cum reiese din anunţul postat pe SEAP, la data de 21 noiembrie. În acel anunţ se arăta, printre altele, că: „Datorită numeroaselor contestaţii şi cereri de clarificări privind documentaţia de atribuire, solicitate de un număr mare de operatori economici, autoritatea contractantă CNADNR consideră imperios necesară anularea procedurii de atribuire“. Aceasta a fost prima tentativă, nereuşită, de avantajare anticoncurenţială a firmei,  condiţiile impuse atunci de CNADNR fiind pe faţă în favoarea Anduna Servimob, urmaşa Plastidrum.

CNADNR încearcă din nou mai vechile manevre

Acum se încearcă din nou aceeaşi manevră, prin impunerea unor condiţii tehnice croite, cum s-ar spune, „după chipul şi asemănarea“ Anduna Servimob.

Săptămâna trecută, CNADNR a trimis la Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) documentaţia pentru licitaţia marcajelor rutiere pe drumurile naţionale, care a fost făcută parcă după indicaţiile date direct de Anduna, „puişorul“ lui Plastidrum.

Noua ilegalitate este comisă de persoane direct interesate din vârful Companiei Naţionale, respectiv de conducerea Direcţiei de Achiziţii Publice, potrivit companiilor care contestă procedurile de ofertare. Acestea acuză că de dubiosul caiet de sarcini „cu dedicaţie“ s-ar fi ocupat Ecaterina Munteanu, directorul adjunct al Direcţiei Întreţinere şi Siguranţa Circulaţiei. Aceleaşi surse ne-au dezvăluit că Mihai Crăiniceanu – şeful Plasidrum, dar şi şeful de facto al Anduna Servimob – se laudă deja că este pe cale să dea o mare lovitură. S-ar putea ca beneficiarul să se bucure pe bună dreptate, dat fiind că în joc sunt puse mai multe milioane de euro.

„Prin impunerea unor cerinţe care se potrivesc exact cu posibilităţile şi experienţa pe care le are Anduna, este evident faptul că o concurenţă corectă între participanţii la licitaţie este exclusă“, spun contestatarii.
Despre ilegalităţile de la CNADNR, legate de atribuirea preferenţială de contracte privind marcarea drumurilor, „Adevărul“ a relatat în mai multe rânduri faptul că aceste contracte au intrat şi în vizorul Consiliului Concurenţei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite