Holzindustrie Schweighofer a dat în judecată Asociaţia Neuer Weg pentru acuzaţii false

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Holzindustrie este cea mai mare companie de prelucrare a lemnului din România
Holzindustrie este cea mai mare companie de prelucrare a lemnului din România

Holzindustrie Schweighofer a dat în judecată, la Curtea Comercială de la Viena, Asociaţia NeuerWeg, care luptă pentru protecţia mediului şi operează site-ul NeuerWeg.ro („Noua Cale“ – n.r.).

Printre capetele de acuzare se află acuzaţiile potrivit cărora Schweighofer a mituit autorităţile române, că a participat la defrişări ilegale în România, că societatea a furat lemn din România şi că a construit fabrica din Reci, judeţul Covasna, folosind autorizaţii ilegale.

Alături de Holzindustrie Schweighofer, în proces este implicat direct Gerald Schweighofer, patronul grupului austriac, iar în partea adversă, pe lângă site-ul organizaţia non-guvernamentală, este chemat în instanţă Hans Dietrich, vicepreşedinte al Asociaţiei Neuer Weg. Documentele au fost înaintate instanţei în data de 15 iunie.

Holzindustrie Schweighofer a apărut în centrul atenţiei în cadrul dezbaterilor privind Codul Silvic şi a protestelor împotriva defrişărilor ilegale din România.

Cine sunt liderii organizaţiei

Asociaţia Neuer Weg, cu sediul în Făgăraş, judeţul Braşov, este o organizaţie care activează pentru protecţia mediului şi patrimoniului. Din 2013, organizaţia a luptat împotriva construirii şi punerii în funcţiune a fabricii prelucrare a lemnului de la Reci, judeţul Covasna, deţinută de către compania Holzindustrie Schweighofer.

Conducătorii Asociaţiei Neuer Weg sunt Johannes Klein (preot evanghelic din Făgăraş), Hans Hedrich (politolog, activist civic şi de mediu), Alexander Eickhoff (tehnician pensionat). Atât ei, cât şi asociaţia au ca scop declarat: protecţia mediului înconjurător, a patrimoniului construit, a drepturilor civile, a valorilor regionale şi europene.

În privinţa finanţării, asociaţia apare într-o listă din 2013 a Fundaţiei pentru Parteneriat şi EEA Grants, în care se specifică că a solicitat un grant "mare" pentru un "proiect de activism online şi participare publică".

Scandalul defrişărilor şi Codul Silvic

Holzindustrie Schweighofer a transmis în luna mai o scrisoare către Parlament, în care se plânge de limitarea la 30% a achiziţiei de masă lemnoasă, prevăzută de noul Cod Silvic. Firma austriacă avertiza atunci că s-ar putea retrage din România în cazul în care legea va rămâne în această formă, cu procentul de 30%.

Consiliul Concurenţei a cerut atunci o poziţie oficială de la Comisia Europeană privind compatibilitatea limitei de 30% cu cadrul legislativ european, însă aceasta a precizat că nu are destule informaţii pentru formularea unei opinii concrete.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite