Hidroelectrica, tot mai aproape de ieşirea din insolvenţă. Compania a câştigat două procese cu Alpiq Romindustries şi Elsid Titu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hidroelectrica este în insolvenţă din 2012
Hidroelectrica este în insolvenţă din 2012

Hidroelectrica a câştigat miercuri două procese la Tribunalul Bucureşti, cu traderul de energie Alpiq Romindustries şi producătorul de electrozi siderurgici Elsid Titu, care ceruseră companiei despăgubiri de 398 de milioane de lei, respectiv 13 milioane de lei, potrivit unui comunicat al companiei.

Alpiq Romindustries cerea despăgubiri pentru denunţarea contractului bilateral de energie, în timp ce Elsid dorea despăgubiri pentru diminuarea cantităţii de energie livrată ca urmare a activării clauzei de forţă majoră.

Tribunalul Bucureşti a respins miercuri, ca neîntemeiată, cererea Alpiq Romindustries de acordare a unor despăgubiri de 398 de milioane de lei pentru denunţarea contractului de către Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica.

Totodată, instanţa a obligat compania să suporte cheltuielile de judecată, în valoare de circa 91.000 lei, reprezentând onorariile avocaţilor şi experţilor.

Hidroelectrica a mai câştigat un proces cu Alpiq Romindustries în februarie, în care cerea despăgubiri de 527 de milioane de lei, solicitate pentru nelivrarea întregii cantităţi de energie în perioada de seceta hidrologică din perioada 2011-2012.

„Contractul cu Alpiq Romindustries a generat doar în perioada 2006 - 31 Mai 2012 o pierdere de 422 de milioane de lei, astfel cum a constatat administratorul judiciar Euro Insol în Raportul privind cauzele care au condus la starea de insolvenţă a societăţii. Din energia disponibilizată prin denunţarea acestui contract păgubos, Hidroelectrica a obţinut doar în perioda august 2012 - decembrie 2015 venituri suplimentare de peste 220 de milioane de lei“, se arată într-un comunicat al Hidroelectrica.

Instanţa mai respinsese şi cererea traderului Alpiq Romenergie de despăgubiri în cuantum de 215 milioane de lei pentru denunţarea contractului de către Euro Insol.

Totodată, Elsid Titu a solicitat, la deschiderea procedurii de insolvenţă, despăgubiri de 13 milioane lei pentru diminuarea cantităţii de energie livrată de către Hidroelectrica în perioada septembrie 2011 - aprilie 2012 în urma aplicării clauzei de forţă majoră.

„Menţionăm că Elsid a avut cel mai avantajos contract de vânzare-cumpărare energie încheiat de băieţii deştepţi cu Hidroelectrica. Mai concret, preţul plătit de Elsid în 2012 pe 1 MWh era de 103 lei, în timp ce preţul de cost al Hidroelectrica pe 1 MWh era de 184 lei, iar preţul de vânzare în piaţă era de peste 220 lei“, se precizează în comunicat.

Tribunalul Bucureşti a respins ca neîntemeiată contestaţia Elsid împotriva refuzului Euro Insol de a înscrie creanţă de 13 milioane lei în Tabelul preliminar de creanţe al Hidroelectrica, producătorul de electrozi siderurgici fiind obligat la plata cheltuielilor de judecată de 61.535 lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite