Electrica şi-a mai recuperat din pierderi: profit operaţional de 17,7 milioane lei în semestrul I

Electrica şi-a mai recuperat din pierderi: profit operaţional de 17,7 milioane lei în semestrul I

Potrivit companiei, acest profit reprezintă „o scădere cu 308,7 milioane lei, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent”, generată de condiţiile semnificativ adverse din primul trimestru şi de o îmunătăţire foarte lentă a acestora în trimestrul al doilea al anului 2017. Conform situaţiilor financiare consolidate grupul Electrica a înregistrat un profit net consolidat de 8 milioane lei.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Grupul Electrica, lider în distribuţia şi furnizarea de energie electrică în România, a înregistrat, în semestrul I 2017, un profit operaţional de 17,7 milioane lei, ceea ce reprezintă, după excluderea efectului venitului excepţional obţinut din deconsolidarea companiei Servicii Energetice Moldova, în sumă de 74 milioane lei, înregistrată în S1 2016, o scădere cu 308,7 milioane lei, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent”, a informat compania.
 
În perioada ianuarie-martie 2017, a fost înregistrată o creştere substanţială a preţului de achiziţie a energiei, respectiv cu 78% pe Piaţa Zilei Următoare şi cu aproximativ 38% pe Piaţa de Echilibrare, faţă de perioada similară a anului precedent. În perioada aprilie-iunie 2017, preţul mediu de achiziţie a energiei s-a menţinut la un nivel cu aproximativ 30% mai mare, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent. 
 
„În principal, din cauza costurilor mai mari cu energia achiziţionată, fără o creştere aferentă a preţurilor de vânzare, marja brută a scăzut cu 254 de milioane lei. Mai mult, cheltuielile excepţionale (nerecurente), aferente unor litigii din perioadele precedente, au avut un impact negativ adiţional asupra rezultatelor, în valoare de 38 milioane lei”, explică Electrica.
 
La jumătatea anului, sectorul de distribuţie se aproprie din nou de niveluri normale ale profitabilităţii, în timp ce piaţa de furnizare rămâne dificilă, în special în zona pieţei reglementate cu clienţi neeligibili.
 
 
Venituri de 2,76 miliarde lei în primul semestru
 
Veniturile operaţionale totale ale Grupului Electrica, în semestrul I 2017, în sumă de 2.765,5 milioane lei, au scăzut cu 78 milioane lei, comparativ cu primul semestru al anului 2016. Această diferenţă a fost determinată, în principal, de plusul înregistrat în S1 2016 din restructurarea segmentelor de business neprofitabile (74 milioane lei). 
Pe segmentul de furnizare, veniturile nete au scăzut cu 3,3%. În ceea ce priveşte segmentul de distribuţie, veniturile s-au mărit cu 4%, ca rezultat al creşterii tot de 4% a cantităţilor distribuite, atenuând efectul negativ al scăderii tarifelor de distribuţie.
 
 
Costurile cu achiziţia energiei au crescut cu 15%
 
Costul cu achiziţia de energie electrică a crescut cu 200 milioane lei, sau 15%, la         1.531 milioane lei în semestrul I 2017, de la 1.332 milioane lei în perioada de şase luni încheiată la 30 iunie 2016. Acesta a fost principalul cost la nivel de Grup, raportat la veniturile din energie, reprezentând 57% în primul semestru al anului 2017 şi 50% în aceeaşi perioadă a anului precedent.
Evoluţia din primul semestru este influenţată de creşterea accelerată a preţului mediu de achiziţie a electricităţii, de peste 20% pentru filiala de furnizare (în condiţiile presiunii crescânde asupra preţurilor din piaţa concurenţială, conducând la marje reduse de profit). Şi filialele de distribuţie au fost puternic afectate de creşterea preţului mediu de achiziţie, de aproximativ 20%-30%, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2016. 
„Rezultatele financiare pentru primul semestru al acestui an sunt marcate, după cum anticipasem, de efectele dezechilibrelor majore din piaţa de energie, ca o consecinţă a rezultatelor înregistrate în trimestrul întâi. Până la acest moment, o parte din impact a fost atenuat. Echipa de management depune în continuare eforturi susţinute în acest sens, continuând, în ritm accelerat, programele de reducere a costurilor, optimizarea proceselor şi a structurilor administrative, programele de plecări voluntare şi revizuirea portofoliului de clienţi (cu aplicarea programelor de stopare a pierderilor), în baza unei strategii revizuite în condiţiile actuale ale pieţei. Continuăm să ne asumăm responsabilitatea faţă de toţi clienţii şi acţionarii noştri, şi considerăm că am luat măsurile necesare pentru limitarea impactului asupra acestora. Însă apreciem că a devenit stringentă nevoia de a îmbunătăţi funcţionarea cadrului de desfăşurare existent al pieţei de energie, pentru prevenirea unor eventuale situaţii similare”, a declarat Cătălin Stancu, director general Electrica.
 
Profit net consolidat de 8 milioane lei
 
Conform Situaţiilor Financiare consolidate, în semestrul I 2017, grupul Electrica a înregistrat un profit net consolidat de 8 milioane lei.
În S1 2017, Grupul Electrica a distribuit aproximativ 9 TWh (în creştere cu 4% faţă de S1 2016) către un număr de aproximativ 3,69 milioane de utilizatori.
Electrica Furnizare este lider pe piaţa reglementată, cu o cotă de 39,62%, în timp ce pe piaţa concurenţială deţine o cotă de 12,77% în 2017, conform raportului ANRE din martie 2017.
 
citeste totul despre: