Cum justifică Petrom preţurile: A scăzut barilul de ţiţei, dar au crescut cotaţiile internaţionale ale carburanţilor. Taxele sunt 50% din preţul la pompă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Petrom este cel mai mare producător şi distribuitor de combustibili din România
Petrom este cel mai mare producător şi distribuitor de combustibili din România

Cotaţiile internaţionale la benzină, în funcţie de care Petrom stabileşte tarifele la pompă, au crescut mult în acest an, deşi ţiţeiul s-a ieftinit, iar în România taxele reprezintă 50% din preţul final, potrivit companiei, care notează că a redus preţurile cu 40 de bani în ultimele săptămâni.

„Preţurile la pompă reflectă cotaţiile internaţionale la benzină şi motorină. Cotaţiile internaţionale la benzină şi motorină sunt influenţate de cotaţiile la ţiţei dar şi de alte elemente, prin urmare pot avea, pe termen scurt, evoluţii divergente faţă de cotaţiile la ţiţei. Acest lucru s-a întâmplat inclusiv în prima parte a acestui an, când cotaţiile internaţionale pentru benzină au crescut semnificativ“, au declarat pentru reprezentanţii Petrom.

Compania aminteşte că în preţurile la pompă, componenta produs, care reflectă cotaţiile internaţionale la benzină şi motorină, reprezintă numai jumătate, restul fiind reprezentat de taxe.

„Compania a reflectat evoluţiile cotaţiilor la benzină şi motorină într-o manieră moderată, evitând astel transferarea integrală a volatilităţii acestor cotaţii. Prin urmare, compania a operat scăderi successive de preţuri care numai în ultimele 3-4 săptămâni au reprezentat cumulat circa 40 de bani“, spun oficialii Petrom.

În primele şase luni, preţul mediu al ţiţeiului Ural a scăzut la 57,09 dolari/baril, cu 47% mai mic comparativ cu perioada similară a anului precendent, iar preţul mediu realizat la ţiţei s-a situat la 49,51 dolari/baril, comparativ cu 96,24 dolari/baril în primul semestru al anului trecut.

„Ne aşteptăm ca preţul mediu al ţiţeiului Brent să înregistreze o valoare medie de 50-60 dolari/bbl. Diferenţialul Brent-Urals se anticipează că va rămâne relativ mic. În cea de-a doua jumătate a anului 2015, se estimează că marjele de rafinare vor scădea faţă de nivelul înregistrat în primele şase luni din 2015, ca urmare a persistenţei supracapacităţii de rafinare pe pieţele europene. Ca urmare a scăderii cotaţiei ţiţeiului, se estimează că preţurile mai reduse ale produselor petroliere vor susţine cererea din marketing, în contextul creşterii concurenţei“, arată OMV Petrom, în raportul semestrial transmis Bursei de Valori Bucureşti.

Programul de investiţii al Petrom pentru 2015 este estimat la aproximativ un miliard de euro, din care aproximativ 85% va fi dedicat proiectelor din sectorul de extracţie. În prima parte a acestui an, însă, investiţiile au fost reduse cu 29%, de la 2,9 miliarde lei în primul semestru din 2014, la 2,06 miliarde lei în perioada similară a acestui an, având în vedere noul context al preţului ţiţeiului.

Profitul net al OMV Petrom a scăzut în primul semestru cu 25%, la 1,04 miliarde lei, în contextul declinului vânzărilor cu 18%, la 8,81 miliarde de lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite