Cine sunt chinezii care au preluat Rompetrol. CEFC China Energy a cumpărat cea mai mare rafinărie de petrol şi 500 de benzinării din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cine sunt chinezii care au preluat Rompetrol. CEFC China Energy a fost fondată în urmă cu 12 ani în centrul financiar al Chinei, Shanghai
Cine sunt chinezii care au preluat Rompetrol. CEFC China Energy a fost fondată în urmă cu 12 ani în centrul financiar al Chinei, Shanghai

Cine sunt chinezii care au preluat Rompetrol Group. CEFC China Energy este o companie  privată cu sediul în Shanghai, fondată în anul 2002. Principalele activităţi se situează în domeniul energetic (60% din venituri provin din petrol şi gaze naturale) şi în domeniul financiar (25% din venituri).

Cine sunt chinezii care au preluat Rompetrol. Afaceri în mai multe domenii

CEFC China Energy mai are afaceri în transporturi, infrastructură, imobiliare, hoteluri, logistică, sport, industria băuturilor, exploatări forestriere.


Veniturile totale ale companiei în 2014 s-a ridicat la 35 de miliarde de dolari ceea ce a situat-o pe locul şase în topul companiilor private din China. Acţionarul majoritar este Shanghai Energy Fund Investment Ltd, fond deţinut de Ye Jianming, care ocupă şi funcţia de preşedinte al boardului de directori.

În ultimii ani şi-a extins afacerile peste graniţele ţării, având în prezent peste 20.000 de angajaţi în 15 ţări. 2015 este anul în care CEFC s-a orientat hotărât spre Europa, mai precis Europa Centrală şi de Est.

România este a doua piaţă europeană pe care CEFC China Energy o atacă agresiv, după ce în luna septembrie au efectuat achiziţii însemnate în Republica Cehă. Achiziţia Kaz MunayGas International vine în logica refacerii Drumului Mătăsii, care va lega China de Europa.

Centrul de unde îşi va coordona afacerile din Europa se pare că a fost stabilit la în capitala Cehiei, Praga. De remarcat că la măreaţa paradă militară de la Beijing, organizată cu ocazia celebrării înfrângerii puterilor Axei în cel de Al Doilea Război Mondial, preşedintele Cehiei, Milos Zeman, a fost singurul lider occidental care a onorat invitaţia omologului său chinez.

În luna septembrie din acest an, CEFC China Energy Company a anunţat o serie de achiziţii surpriză în R. Cehia. A cumpărat 10% din acţiunile Travel Services, operatorul liniei aeriene Smartwings şi al doilea acţionar la compania naţională Czech Airlines, după Korean Air. Preşedintele CEFC a declarat că doreşte ca în viitorul apropiat să-şi mărească participarea în Travel Services la 39,92%,

Cine sunt chinezii care au preluat Rompetrol. Centrul de comandă din Europa va fi la Praga

„O investiţie în operatorul celei mai mari linii aeriene din Cehia este o mare oportunitate pentru a dezvolta afacerile în Europa”, a spus preşedintele Chan Chauto. „Am ales Praga drept cartier general al operaţiunilor noastre din Europa şi intenţionăm să investim în toate domeniile”, declara Ye Jianming la aceea dată.

CEFC va fi de asemenea investitorul principal la fabrica de bere Pivovary Lobkowicz Group după ce a preluat 79,4% din acţiunile producătorului de bere contra a 78,46 milioane de dolari.
Lobkowitz este a cincea fabrică de bere din Cehia – ţara unde a fost inventată berea Pilsner şi cu cel mai mare consum de bere pe cap de locuitor din lume. Implicarea CEFC crează oportunităţi noi pentru penetrarea pe pieţele asiatice.

CEFC a mai anunţat achiziţia a două clădiri de birouri în centrul Praga şi şi-a dublat participarea la J&T Finance Group la 9,99% - companie de investiţii financiare, cu intenţia de a creşte la 30%.
De asemenea, preşedintele companiei chineze a declarat că va mai cumpăra pachete minoritare în firma de comunicare Medea Group şi companie de media Empresa Media, care deţine canalul de televiziune TV Barrandov si editează revista săptămânală Tyden.

Compania chineză a cumpărat şi pachetul majoritar de acţiuni (60%) al Clubului de Fotbal Slavia Praga, unul dintre cele mai vechi din ţară, fiind fondat în 1896. Ultimul titlu de camioană l-a câştigat în 2009.

Companiile chineze şi-au crescut prezenţa pe piaţa din Cehia în acest an, după ce guvernul de centru-stânga a sprijinit activ relaţiile cu Beijingul.

CEFC nu este prima companie din China care investeşte în fotbalul european. La începutul acestui an conglomeratul Dalian Wanda Group a cumpărat 20% din clubul spaniol Atletico Madrid, plătind 45 de milioane de euro.
 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite