Chiriţoiu: Comisia Europeană ar putea aproba săptămâna viitoare ajutorul de stat de 100 de milioane de lei pentru Complexul Energetic Hunedoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană ar putea aproba săptămâna viitoare ajutorul de stat de 100 milioane lei pe care Guvernul vrea să-l acorde Complexului Energetic Hunedoara, ceea ce va permite companiei să cumpere certificate de emisii de gaze şi să evite astfel o amendă de la forurile europene.

„Complexul Energetic Hunedoara este un mare poluator şi de aceea trebuie să cumpere certificate de emisii de gaze, dar dacă nu le cumpără va primi o amendă foarte mare. Complexul însă nu are bani şi de aceea s-a decis acordarea unui ajutor de stat pentru a cumpăra aceste certificate. Comisia Europeană a fost notificată şi aşteptăm ca săptămâna viitoare aprobarea acesteia privind ajutorul de stat“, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Guvernul vrea să acorde Complexului Energetic Hunedoara un ajutor de stat individual sub forma unui împrumut pe şase luni de aproape 100 milioane lei. Ulterior, compania trebuie să-şi separe legal activităţile şi să aplice un program de restructurare, potrivit unui proiect elaborat de Ministerul Energiei.

În nota de fundamentare a proiectului se precizează că acest ajutor de stat a fost deja aprobat de Consiliul Concurenţei în 20 martie şi a fost notificat şi Comisiei Europene.

Dacă în termen de şase luni de la acordarea ajutorului, producătorul de cărbune şi energie nu prezintă planul de restructurare sau dovada restituirii ajutorului de stat, atunci are obligaţia să prezinte un plan de lichidare.

În situaţia lichidării companiei, va fi afectată atât capacitatea acesteia de finalizare a unor investiţii finanţate prin împrumuturi, acordate sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, precum şi capacitatea de rambursare a obligaţiilor de plată aferente împrumuturilor.

Cum s-a ajuns la formarea Complexului Energetic Hunedoara

Complexul Energetic Hunedoara este singurul furnizor de energie termică în oraşele din Valea Jiului şi din municipiul Deva (judeţul Hunedoara).

Compania are aproape 6.500 de salariaţi, care activează în cadrul a patru mine din Valea Jiului (Lonea, Livezeni, Lupeni, Vulcan) şi a două termocentrale care au acoperit în 2013 circa 7% din consumul de energie la nivel naţional.

Societatea este controlată de Ministerul Energiei şi a fost înfiinţată în 2012 prin fuziunea termocentralelor de stat Deva şi Paroşeni, cu minele viabile de huilă din Valea Jiului.

Restructurarea masivă a complexurilor energetice Hunedoara şi Oltenia a fost una dintre cauzele pentru care Guvernul nu a convenit o scrisoare de intenţie cu Fondul Monetar Internaţional.

În februarie a acestui an, Andrei Gerea, ministrul Energiei, a declarat că statul încearcă să salveze de la faliment complexurile energetice Oltenia şi Hunedoara, aflate într-o situaţie dificilă.

Guvernul spera anul trecut că va reuşi să privatizeze compania, lansând chiar un anunţ prin care solicita investitorilor scrisori de intenţie. Fostul ministru al Energiei Răzvan Nicolescu spunea în decembrie anul trecut că ar exista o companie interesată să participe la privatizarea Complexului Energetic Hunedoara, respectiv Quintana Minerals Corporation din Statele Unite. În noiembrie anul trecut Nicolescu dăduse un ultimatum de o lună conducerii Complexului Energetic Hunedoara pentru a prezenta o strategie "realistă" de viabilizare a companiei.

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite