Chimcomplex vrea să preia Oltchim şi să înfiinţeze Compania Română de Chimie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chimcomplex Borzeşti, controlat de omul de afaceri Ştefan Vuza, intenţionează să achiziţioneze combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea şi să înfiinţeze astfel Compania Română de Chimie, scrie Mediafax.

Directorul general al Oltchim, Victor Avram, a participat la inaugurarea unei instalaţii a Chimcomplex şi a declarat că integrarea celor două companii în Compania Română de Chimie ar fi „un pas câştigat pentru ţară“.

„În România, industria ar trebui să îşi găsească făgaşul normal. În ultima vreme am asistat numai la închideri de fabrici, opriri temporare sau totale. Ar fi nemaipomenit dacă am reuşi să facem o astfel de companie (…). Ar fi un pas câştigat pentru ţară, nu neapărat pentru cele două companii. Cu siguranţă, această integrare, această dezvoltare dă alt potenţial şi ai alt cuvânt de spus pe piaţă în acel moment“, a spus Avram, citat într-un comunicat al Chimcomplex.

Principalele produse ale Chimcomplex sunt soda caustică şi clorul. În primul semestru, compania a avut un profit de 14,5 milioane de lei şi o cifră de afaceri de 102 milioane de lei.

Compania a intenţionat şi în trecut să preia Oltchim. În 2012, Chimcomplex a depus o ofertă pentru combinat, dar aceasta nu a fost selectată câştigătoare a licitaţiei, procedura eşuând ulterior, iar în decembrie 2013 Chimcomplex anunţa o majorare de capital de 157 milioane lei şi că vrea să cumpere activele viabile ale Oltchim.

Compania de stat din Râmnicu Vâlcea se află în insolvenţă, planul de reorganizare prevăzând vânzarea combinatului pentru minim 307 milioane euro.

Planul prevede trei variante de valorificare a patromoniului combinatului, una dintre acestea vizând vânzarea Oltchim SPV, care ar urma să fie înfiinţat prin preluarea activelor viabile ale combinatului, fără datorii, iar alta conversia creanţelor creditorilor garantaţi şi bugetari în acţiuni, parţial sau integral. 

Cea de-a treia variantă se referă la darea în plată a bunurilor imobile terenuri şi clădiri către creditorii bugetari.

Principalii creditori ai Oltchim sunt Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS, fostul AVAS - n.r.) cu 250 de milioane de euro şi Electrica - cu 150 de milioane de euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite