Cele mai profitabile culturi agricole pe suprafeţe mici. Cum să câştigi lejer din plantaţiile înghesuite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele mai profitabile culturi agricole pe suprafeţe mici. Căpşunii ocupă suprafeţe mici şi dau randamente mari
Cele mai profitabile culturi agricole pe suprafeţe mici. Căpşunii ocupă suprafeţe mici şi dau randamente mari

Plantaţiile care ocupă spaţii reduse, cele ocrotite prin sere sau solarii, ca şi cele care oferă mai multe recolte per sezon se numără printre cele mai profitabile culturi agricole pe suprafeţe mici.

Cele mai multe exploataţii agricole din România au suprafeţe atât de mici, încât cu greu pot fi cultivate mecanizat.

Dar şi pentru acestea sunt şanse reale de câştig, dacă avem în vedere natura fiecărui tip de plantaţie în parte.

Cele mai profitabile culturi agricole pe suprafeţe mici. Prea bun, prea ca la... munte

Prima condiţie pentru a obţine cantităţi suficiente de produs dintr-o suprafaţă mică este ca plantele să poată să crească, prin chiar natura lor, înghesuite una în alta. Astfel de plante se găsesc, de regulă, la munte.

Astfel, fructele de pădure (de exemplu afinul, zmeura sau murul) pot fi profitabile şi dacă sunt crescute, la câmpie, acestea ocupând spaţii restrânse. Iar fructele de pădure au şi întotdeauna vor avea cererea garantată pe piaţă.

Plantele medicinale, de asemenea, dau randamente rezonabile pentru că pot fi cultivate relativ înghesuit şi, în plus, se valorifică fiecare fir în parte.

Condimentele – cum sunt chimenul, hreanul, cimbrul, leuşteanul, coriandrul etc. – cresc, de asemenea, pe suprafeţe mici şi se bucură de o cerere mare, permanentă, pe piaţă.

Şi viţa-de-vie se înscrie cu succes în această categorie, cu condiţia să cultivăm struguri de masă (care se pot vinde mai scump şi se pretează la producţia de compoturi), nu din cei pentru vin.

Cele mai profitabile culturi agricole pe suprafeţe mici. Ce putem pune în solar

Sera are avantajele sale nu atât pentru faptul că se obţin recolte bune pe suprafeţe mici, cât pentru rapiditatea cu care se maturizează plantele şi pentru faptul că acestea apar mai repede decât celelalte.

Dar ce mai putem pune în solar, pentru a obţine şi un câştig de pe urma lui, pe lângă legumele şi zarzavaturile deja cunoscute?

În primul rând, florile de apartament, plantele ornamentale şi chiar răsadurile ce vor fi vândute ca atare (ca răsaduri) sunt promiţătoare din punctul de vedere al profitului.

Şi, să nu uităm, plantele minimaliste (gen bonsai sau cactus) sunt din ce în ce mai apreciate pe piaţă.

Cele mai profitabile culturi agricole pe suprafeţe mici. Mai multe recolte pe an

În fine, profitabile mai sunt şi plantaţiile care dau rod de mai multe ori într-un sezon.

Căpşunul este deja vestit pentru capacitatea lui de a rodi „pe bandă rulantă“; pont: din căpşunele astfel culese, faceţi mai întâi dulceţuri, gemuri, siropuri etc. şi abia apoi ieşiţi cu aceste produse – randamentul este incomparabil mai mare la kilogram faţă de vânzarea fructelor în stare proaspătă.

Cartoful este, de asemenea, o plantă care dă rod de mai multe ori pe an, însă aici trebuie să fiţi atenţi la evoluţia preţurilor pe piaţă.

De regulă, cartofii se scumpesc iarna, când România se aprovizionează mai mult din import, şi toamna, când cererea creşte pentru că gospodarii dinm oraşe cumpără în cantităţi mari, pentru iarnă.

De aceea, ideal ar fi să aveţi şi un spaţiu de depozitare adecvat, pentru a păstra cartofii în vederea vânzării doar la momentele când preţul pe piaţă asigură un randament.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite