Tudor, fostul şef al CSA, acuzat de Ruşanu că a protejat firma lui Adamescu: Astra a intrat în administrare specială pentru că nu a respectat măsurile CSA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel Tudor a condus CSA în perioada octombrie 2012-aprilie 2013 şi a fost vicepreşedinte ASF sectorul asigurarilor în perioada aprilie - octombrie 2013 FOTO Mediafax
Daniel Tudor a condus CSA în perioada octombrie 2012-aprilie 2013 şi a fost vicepreşedinte ASF sectorul asigurarilor în perioada aprilie - octombrie 2013 FOTO Mediafax

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis deschiderea procedurii de redresare financiară prin administrare specială la Astra Asigurări, companie deţinută indirect de omul de afaceri Dan Adamescu, pentru că firma nu a respectat planuri de măsuri dispuse de Consiliului fostei autorităţi de reglementare, ca urmare a controlului efectuat de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, potrivit fostului şef al instituţiei Daniel Tudor.

„În perioda de 6 luni în care am deţinut funcţia de preşedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, Astra a fost supusă unui control de fond amănunţit care a durat aproximativ 5 luni. Concluziile acestui control au fost înaintate Consiliului CSA care, cu unanimitate de voturi, a dispus în sarcina Astra Asigurări un plan de măsuri menit să corecteze deficienţele identificate de echipa de control. Acest plan de măsuri avea ca termen de îndeplinire data de 31 decembrie 2013, urmând ca în cazul în care nu ar fi fost îndeplinit in integralitate să se dispună, pe principiul gradualităţii şi în conformitate cu prevederile legale, măsura administrării special“, a declarat Tudor, într-un comunicat de presă.

Dupa înfiinţarea ASF, spune Tudor, exercitarea activităţii de control asupra entităţilor de pe toate cele trei pieţe supravegheate a fost preluată în integralitate de o direcţie nou creată, aflată în subordinea directă a preşedintelui ASF, Dan Radu Ruşanu.

„În calitate de vicepreşedinte al ASF am solicitat preşedintelui Ruşanu efectuarea mai multor controale inopinate la mai multe societăţi de asigurare, inclusiv la Astra Asigurări. Aceste controale aveau ca obiect principal verificarea modului de soluţionare a reclamaţiilor privind acordarea despăgubirilor. Deşi nu toate controalele solicitate de mine au fost în cele din urmă efectuate, Astra Asigurări a fost verificată a doua oară prin control la sediu în mai puţin de un an, perioadă în care se afla în monitorizare prin plan de măsuri“, spune Tudor.

Potrivit lui Tudor, rezultatele celui de-al doilea control nu îi sunt conoscute pentru că a demisionat din funcţia de vicepreşedinte al ASF în luna octombrie 2013.

„Prin urmare, măsura luată astăzi de ASF este efectul activităţii de control a CSA al cărei preşedinte am fost până în aprilie 2013 şi rezultă din nerespectarea de către Astra Asigurări a planului de măsuri dispus de către Consiliul CSA. De altfel, administrarea specială a Astra Asigurări (...) nu este o sancţiune contravenţională în temeiul legii de funcţionare a sectorului de asigurări, respectiv Legea 32/2000, ci doar o măsură administrativă pe care autoritatea o poate dispune în vederea ameliorării modului de administrare a entităţii supravegheate, în temeiul Legii 503/2004“, a spus Daniel Tudor.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunţat, marţi, că a instituit procedura de redresare financiară prin administrare specială a companiei Astra, cea mai mare firmă de asigurări, aflată în proprietatea omului de afaceri Dan Adamescu, a suspendat dreptul de vot şi de dividend al acţionarilor şi conducerea şi a numit firma KPMG ca administrator special.

Preşedintele ASF, Dan Radu Ruşanu, a declarat marţi că Daniel Tudor, în calitate de fost preşedinte al CSA, a protejat Astra Asigurări şi va avea „multe de răspuns“, întrucât în cinci ani compania nu a fost controlată „aproape deloc“.

„În ultimii cinci ani, Astra Asigurări nu a fost controlată aproape deloc. A fost un control început în 2012 şi finalizat în 2013, mai precis vineri, 26 aprilie 2013, în condiţiile în care noua conducere a ASF a venit luni, 29 aprilie 2013. Noi am găsit controlul finalizat. Fosta conducere CSA a stabilit un plan de masuri eşalonat pe nouă luni, până la 31 decembrie 2013. Domnul Daniel Tudor probabil că va avea multe de răspuns. Omul Daniel Tudor a fost cel care a protejat Astra“, a spus Ruşanu.

Tudor a condus CSA în perioada octombrie 2012-aprilie 2013 şi a fost vicepreşedinte ASF sectorul asigurarilor în perioada aprilie - octombrie 2013.


Mai puteţi citi: 

Răfuială între clanuri pe piaţa asigurărilor: cum a ajuns Adamescu să piardă controlul Astra Asigurări şi care sunt acuzaţiile aduse în conducerea ASF. Acţiunile în forţă pentru şefia Autorităţii de Supraveghere Financiară, operate de mai multe tabere liberale, pun sub semnul întrebării contractele milioanelor de clienţi ai companiilor de asigurări.

Adamescu, proprietarul Astra Asigurări, despre impunerea administrării speciale de către ASF: O lovitură de tip mafiot dată de Ruşanu şi de Moldoveanu. Omul de afaceri Dan Adamescu, proprietarul Astra Asigurări, a declarat astăzi, în urma deciziei Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) de a institui regim de administrare specială companiei de asigurări, că decizia este una incredibilă, incalificabilă, iar „artizanii acestei lovituri de tip mafiot“ au fost Dan Radu Ruşanu, preşedintele ASF, şi vicepreşedintele Corneliu Moldoveanu.

ASF a suspendat acţionarii şi conducerea Astra Asigurări. Firma lui Adamescu va fi condusă de KPMG. Ruşanu: Daniel Tudor, fostul şef al CSA, a protejat Astra. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a instituit procedura de redresare financiară prin administrare specială a companiei asigurare reasigurare Astra, a suspendat acţionarii şi conducerea şi a numit firma KPMG ca administrator special.

Un service auto din Timişoara a cerut la ASF falimentul Astra Asigurări. Paint System Service SRL, un service auto din Timişoara, a cerut falimentul Astra Asigurări, cel mai mare asigurator din România, pentru o sumă de 65.643 de lei, solicitarea fiind înregistrată la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

După scandalurile Carpatica Asig şi Astra Asigurări, ASF vrea să reevalueze acţionarii asigurătorilor dacă apar noi date relevante despre aceştia. Acţionarii asigurătorilor au obligaţia să îndeplinească permanent criteriile în baza cărora au primit aprobarea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), potrivit unui proiect de normă.

Ponta susţine că OU privind ASF a fost "solicitată în mod expres" de CE şi FMI. Ordonanţa de urgenţă prin care Guvernul a redus numărul membrilor board-ului Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi a impus o serie de criterii profesionale a fost negociată şi solicitată în mod expres de Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, susţine premierul Victor Ponta.

Ilie Carabulea, înapoi după gratii. Povestea primei condamnări o omului de afaceri şi cum a fost eliberat după doar câteva luni. Ilie Carabulea a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, în dosarul Carpatica.Omul de afaceri ajunge din nou în spatele gratiilor, de unde a ieşit pe 1 octombrie 2012.

UPDATE Ilie Carabulea şi Marian Mîrzac au fost arestaţi preventiv. Daniel Tudor, fostul şef al CSA, cercetat şi el în dosarul „Carpatica“. Omul de afaceri Ilie Carabulea, proprietarul Carpatica Asig, a fost dus miercuri în faţa magistraţilor Tribunalului Bucureşti, instituţie care a luat decizia arestării sale preventive, după ce a fost reţinut marţi seară de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), fiind acuzat de dare de mită, cumpărare de influenţă, instigare la fals şi uz de fals.

Cine sunt „greii“ reţelei Carabulea, implicaţi în dosarul de corupţie deschis de DNA. Procurorii DNA au făcut marţi 17 percheziţii în Bucureşti şi Sibiu, într-un dosar în care sunt suspectate 11 persoane de fapte de corupţie, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, luare sau dare de mită, trafic sau cumpărare de influenţă, abuz în serviciu şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. „Adevărul“ vă prezintă cine sunt „greii“ lotului Carabulea, care au pus la cale „o numire cu cântec“ la şefia Carpatica Asig.

STENOGRAME Omul de afaceri Ilie Carabulea, ridicat de procurorii DNA într-un dosar de corupţie. În dosar este cercetată şi soţia lui Daniel Chiţoiu. Procurorii anticorupţie fac, marţi, 17 percheziţii în Bucureşti şi Sibiu, fiind vizate mai multe persoane suspectate de dare de mită, trafic de influenţă, abuz în serviciu, fals şi instigare la fals. În timpul acţiunii, omul de afaceri Ilie Carabulea a fost ridicat de procurorii anticorupţie. Acesta va fi şi dus la sediul DNA din Capitală pentru a fi audiat. În acelaşi dosar este urmărită penal şi soţia ministrului Finanţelor, Daniel Chiţoiu.

Gigi Becali şi Ilie Carabulea, patronul Carpatica, implicaţi într-o inginerie bancară ce le-ar putea aduce noi dosare penale. Cotidianul local „Ziarul de Iaşi“ a publicat o investigaţie conform căreia Gigi Becali şi proprietarul Băncii Carpatica, omul de afaceri sibian Ilie Carabulea, ar fi fost implicaţi în acodarea unui credit de 50 de miliarde de lei vechi către Avicola SA Iaşi prin încălcarea unor norme bancare şi legale. Ar fi fost implicat şi un fost inspector de la BNR, actual director la ANP.

Bogaţi, celebri şi penali. Topul milionarilor români certaţi cu legea. Ce au în comun Gigi Becali, Nelu Iordache, Ilie Carabulea, Cornel Penescu sau Sorin-Ovidiu Vântu? Pe lângă banii din conturi, toţi au la activ câte o condamnare definitivă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite