Teatrul Nottara s-a redeschis pentru ultima "reprezentaţie" a lui George Alexandru. "Jorjac", plâns de zeci de actori şi sute de admiratori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
George Alexandru, luminat de zeci de lumânări la Teatrul Nottara     FOTOGRAFII: Dorin Constanda
George Alexandru, luminat de zeci de lumânări la Teatrul Nottara     FOTOGRAFII: Dorin Constanda

Foaierul Teatrului Nottara a fost neîncăpător pentru mulţimea de prieteni ai lui Jorjac. George Alexandru a oferit o ultimă "reprezentaţie", una mută, dar aplaudată de sute de actori, regizori, prieteni şi admiratori, care au venit să-şi ia rămas bun.

Lacrimi şi zâmbete, "La mulţi ani!" şi "Dumnezeu să-l ierte!". Asta au împărţit cei prezenţi astăzi la priveghiul actorului George Alexandru, care a decis să părăsească scena şi lumea la numai 58 de ani, în seara primei zile a lui 2016.

Cei care l-au cunoscut s-au împărţit în două "tabere": cei care l-au plâns cu durere şi cei care spuneau zâmbind amar că lui Jorjac i-ar fi plăcut ca oamenii să fie veseli, aşa cum a fost el.

"El ar trebui să rămână în amintirea noastră exact aşa cum a fost: un om vesel, un om corect, un om cinstit, dar, un lucru pe care lumea poate nu-l ştie, un om sensibil, un prieten adevărat. Ne ştiam de multă vreme, am împărţit şi bune şi rele, dar cel mai important lucru cred că este relaţia umană pe care am avut-o cu el, care a depăşit orice înţelegere. George rămâne pentru mine o parte din viaţa mea, iar prin faptul că a dispărut acum, o parte din tinereţea mea, din viaţa mea a dispărut. Sper să ne mai reîntâlnim", a declarat, vizibil afectat, actorul Cristian Şofron, care a fost şi naşul de cununie al lui George Alexandru.

La căpătâiul actorului au trecut, rând pe rând, cu flori, lacrimi şi cuvinte şoptite, Teodora Mareş, Emilia Popescu, Ştefan Bănică jr, Marius Stănescu, Ivan Patzaichin, Carmen Tănase, Marian Râlea, Dan Bordeianu, Mihai Dinvale, Ion Dichiseanu, Mircea Rusu, George Ivaşcu, Mihai Gruia Sandu, Mircea Diaconu, Maia Morgenstern, Elvira Deatcu, Nuami Dinescu, Diana Lupescu, Silviu Biriş şi mulţi alţii.

Coleg de generaţie cu cel dispărut, Constantin "Bebe" Cotimanis nu s-a despărţit minute în şir de sicriul lui Jorjac, încercând să-i îmbărbăteze bătrânii părinţi, nevoiţi să-şi îngroape acum fiul. 

"Întotdeauna este mult prea repede, cu cât omul ne este mai drag. Acum două zile am înmormântat-o pe mama, de-aia sunt mai "bătătorit" - dacă poţi fi bătătorit într-o asemenea situaţie. Se pare că sunt şi am aflat că viaţa noastră este de fapt continuă, iar pentru George este dublu continuă, pentru toate amintirile pe care le avem împreună. Despre George al nostru se pot scrie volume, deja el este o legendă şi ne vom ocupa de chestia asta, să-i scriem toate amintirile şi toate întâmplările pe care le-am avut. Piere din boema artistică a Bucureştiului o bună parte, o parte esenţială, prin George Alexandru. Vorbeam cu nişte colegi de aceeaşi generaţie, a început să se strige catalogul, periodic se strigă. Se pare că este al nostru. Nu disperăm, viaţa continuă", a declarat Bebe Cotimanis, îndurerat.

george alexandru priveghi DC

După o scurtă slujbă de pomenire, oficiată de un preot în foaier, actorul Alexandru Repan a luat cuvântul la căpătâiul celui dispărut:

"Mă, băiatule, multe năzbâtii ai făcut tu în viaţa ta, dar asta, ultima, ne-a lăsat cu gura căscată. Nu se aştepta nimeni. Mai aveam multe lucruri de făcut împreună, multe piese de pus, multe aplauze de meritat, multe şpriţuri de băut. Toate astea va trebui să le facem de-acum fără tine. Să ştii că noi aici rămânem toţi mai puţini şi mai nefericiţi, iar voi, acolo, sunteţi tot mai mulţi şi mai fericiţi. Pune o vorbă bună şi pentru noi, păcătoşii. Pe curând!", a spus Alexandru Repan.

Zeci de coroane au fost aşezate în holul teatrului, acolo unde, sub o fotografie a lui George Alexandru au fost aprinse multe lumânări. Florile soseau necontenit, odată cu zecile de admiratori şi de prieteni ai lui Jorjac. George Mihăiţă, împietrit de durere, cu un buchet în mână, se pierdea prin mulţimea care a vrut să-i spună rămas bun celui care a părăsit lumea aceasta la începutul anului. Mitică Popescu a fost o prezenţă discretă, alegând să plece după doar câteva minute, lăsând un buchet de flori. Horaţiu Mălăele a sosit, la rându-i, la Teatrul Nottara, a întrat în foaier, dar nu a reuşit să-şi vadă prietenul fără suflare. A ieşit imediat, susţinut de prieteni şi s-a făcut nevăzut în mulţime, vizibil tulburat. 

"Ironic, zâmbitor, briliant la replică, cred că a fost actorul cu cea mai mare disponibilitate histrionică din câţi am cunoscut eu în 50 de ani de carieră. Avea replică la orice. Ne rugam să avem o deplasare, numai să fim împreună şi cu el. Era o distraţie şi un spectacol unic şi irepetabil. Acest lucru va lipsi cu siguranţă în lumea noastră. Acest teatru este mult mai sărac. Sigur că asta spunem cam despre toţi, dar el chiar a fost un om excepţional, de excepţie", a declarat actorul Ion Haiduc la ieşirea din Teatrul Nottara.

În jurul orei 14.00, capacul i-a acoperit lui George Alexandru chipul împietrit, iar în aplauzele tuturor celor prezenţi cortegiul funerar s-a pus în mişcare spre Cimitirul Ghencea 3, acolo unde familia şi apropiaţii l-au condus pe ultimul drum. În urma sa, Teatrul Nottara şi-a reînchis porţile deschise doar pentru "ultima reprezentaţie a lui Jorjac". Dumnezeu să-l odihnească!

george alexandru nottara DC
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite