Prinţul Charles, spectator de lux la TNB
0În ultima zi a vizitei sale în România, Prinţul Charles de Wales s-a plimbat prin Centrul Vechi al Bucureştiului, a văzut două biserici şi a făcut un scurt tur al Teatrului Naţional, unde a asistat la un spectacol pregătit special pentru acest moment.
Pentru început, Charles de Wales a fost întâmpinat, în faţa Sălii Mari, de Ion Caramitru, directorul TNB, însoţit de Nigel Belligham, directorul British Council. De asemenea, actriţa Ilinca Tomoroveanu, director artistic al Teatrului Naţional a fost printre primii care l-au întâmpinat pe oaspetele britanic.
După ce a văzut foaierul cu unele dintre cele mai mari tapiserii din lume, pe care le-a studiat cu atenţie şi surprindere, Charles a urcat pe scena Sălii Mari, apoi a vizitat atelierul de tâmplărie al teatrului, unde a zăbovit minute în şir, discutând cu angajaţii fâstâciţi de o asemenea prezenţă.
Relaxat şi cu zâmbetul pe buze, Charles a trecut apoi, însoţit de Ion Caramitru, în Sala Pictură, în foaierul acesteia, pentru ca mai apoi să se oprească în Sala Studio, unde i se pregătise un spectacol de peste 30 de minute. Pe parcursul acestuia, râsul prinţului s-a auzit deseori destul de tare, iar gesturile sale au arătat faptul că apreciază actul artistic. Rând pe rând, prin faţa publicului au trecut în momente artistice Emy Drăgoi şi 3D Pro'ect & Jazz Hot Club Romania, Anca Sigartău, Dan Puric şi trupa sa Passe-Partout, precum şi actorii Emilian Mârnea, Petre Ancuţa şi Florin Călbăjos, cei care dau viaţă personajelor spectacolelor "Act Orchestra" şi "Angajare de clovn" la Naţionalul bucureştean. Nu în ultimul rând, pe scena Sălii Studio a urcat Ion Caramitru, care a recitat din Marin Sorescu şi din Nichita Stănescu (chiar de ziua poetului) în limba engleză.
După ce i-a aplaudat pe artişti, moştenitorul tronului Regatului Unit s-a întâlnit cu aceştia şi i-a felicitat personal, amintindu-şi de reprezentaţia spectacolului "Toujours l'amour", pe care Dan Puric şi Carmen Ungureanu au dat-o în urmă cu mai mulţi ani în faţa sa. Prinţul de Wales a vizionat pe un ecran şi un scurt film cu schimbările prin care poate trece scena sălii pe care tocmai o părăsise, Sala Studio fiind unică în Europa din punct de vedere tehnic.
Prinţul Charles, însoţit la plecare de directorul TNB, Ion Caramitru
La final, prinţul Charles a primit un cadou din partea lui Ion Caramitru, o sculptură reprezentând nişte muzicieni, într-un cadru ca de tablou. După ce le-a mulţumit artiştilor români, Charles s-a suit în limuzină şi a plecat spre judeţul Dâmboviţa, ultima etapă a călătoriei sale prin ţara de care s-a îndrăgostit, mai înainte de a pleca în Italia, în cadrul turneului său european.
Imediat după plecarea oaspetelui regal, Ion Caramitru a oferit presei câteva detalii mai puţin cunoscute legate de prima vizită a prinţului în România, de care se face "vinovat". După ce a mărturisit că l-a auzit prima dată pe Charles la BBC Radio, înainte de 1989, directorul Teatrului Naţional a declarat că a făcut primele demersuri oficiale pentru a-l aduce pe fiul reginei Elisabeth a II-a în România, reuşind acest lucru pe vremea când preşedinte era Emil Constantinescu.
Timp de trei zile, prinţul Charles s-a aflat în cea de-a doua vizită oficială în ţara noastră, după multe alte vizite făcute în particular şi de cele mai multe ori foarte discret. De data aceasta, programul vizitei sale a presupus întâlniri cu preşedintele Klaus Iohannis, cu premierul Sorin Grindeanu, dar şi cu oameni de cultură şi cu tineri ONG-işti.