Ion Caramitru răspunde acuzaţiilor legate de premiul UNITER pentru Teatrul Naţional: „Nu mă aflu în conflict de interese“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Directorul Teatrului Naţional a prezentat proiectele Teatrului Naţional pentru 2013
Directorul Teatrului Naţional a prezentat proiectele Teatrului Naţional pentru 2013

Teatrul Naţional Bucureşti (TNB) va deschide un nou spaţiu de joc, Sala Studio, care va fi dat în folosinţă în luna septembrie, în spaţiul în care anterior a funcţionat Teatrul de Operetă "Ion Dacian", a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, Ion Caramitru, directorul TNB. Spectacolele "Revizorul", de Felix Alexa, şi "Nebun din dragoste", în regia lui Claudiu Goga, se numără printre titlurile care se repetă la TNB

Teatrul Naţional din Bucureşti  va primi anul acesta premiul de excelenţă UNITER pentru seria de spectacole realizate în stagiunea prezentă după texte de Caragiale, patronul spiritual al instituţiei. Gala UNITER va avea loc pe 13 mai, la Teatrul Naţional "Vasile Alecsandri" din Iaşi.

Ion Caramitru a spus, într-o conferinţă de presă, că stagiunea dedicată lui Caragiale a fost "un mare risc". Stagiunea respectivă a inclus cinci spectacole după texte de I. L. Caragiale, iar cel de-al şaselea care era în plan, "D'ale carnavalului", nu a mai fost prezentat, deoarece regizorul acestuia, Alexandru Tocilescu, a murit.

"Premiul de excelenţă este conferit TNB, nu personajului (Ion Caramitru, n.r.) nu e conflict de interese", a spus Ion Caramitru, citat de Mediafax, referindu-se la faptul că este în acelaşi timp preşedintele UNITER şi directorul TNB.

Totodată, acesta a subliniat că premiul de excelenţă este acordat în urma votului Senatului UNITER, iar membrii acestui for care sunt angajaţi ai TNB s-au abţinut de la vot în această chestiune.

Zholdak va monta la Naţionalul bucureştean

Spectacolele "Revizorul", de Felix Alexa, şi "Nebuni din dragoste", în regia lui Claudiu Goga, se numără printre titlurile care sunt în pregătire la Teatrul Naţional Bucureşti (TNB), au anunţat joi, într-o conferinţă de presă, reprezentanţii instituţiei.

Spectacolul "Revizorul", regizat de Felix Alexa după textul lui N.V. Gogol, este în pregătire la Sala Mare, dar este conceput astfel încât să fie mutat la Sala Studio, în toamnă, când Sala Mare intră în renovare.

Printre spectacolele care sunt în pregătire la TNB se mai numără "Nebuni din dragoste", regizat de Claudiu Goga, după textul lui Sam Shepard, care este în pregătire la Sala Media, "Micul Infern", în regia lui Mircea Cornişteanu, cu Tamara Buciuceanu în rol principal, în pregătire la Sala Lectură a TNB, şi "Omul care a văzut moartea", în regia lui Dan Tudor, în pregătire la Sala Mică.

De asemenea, în Sala Pictură, care va fi deschisă în primăvara acestui an, este în lucru un spectacol după textul lui Henrik Ibsen "Rosmersholm", în regia lui Andryi Zholdak.

TNB va susţine şi un turneu european, cu spectacolul semnat de Gigi Căciuleanu inspirat din texte de I. L. Caragiale "D'ale noastre".

Sala Studio şi Sala Pictură

 

Directorul Ion Caramitru a spus, potrivit Mediafax, că noua Sală Studio se va alătura seriei de noi spaţii de joc ale TNB inaugurate în urma renovării clădirii.

De asemenea, în mai, după Paşti va fi deschisă Sala Pictură a Teatrului Naţional Bucureşti.

Ion Caramitru a spus că, la începutul stagiunii de toamnă din acest an, vor fi mutate în Sala Studio spectacolele care în prezent sunt jucate în Sala Mare a TNB, excepţie făcând reprezentaţiile care au decorul special construit pentru Sala Mare - "Vizita bătrânei doamne", în regia lui Alexander Morfov, şi "Toţi fiii mei", în regia directorului instituţiei.

sala noua tnb

Cum va arăta Sala Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti

Caramitru şi-a exprimat, potrivit Mediafax, îngrijorarea faţă de scăderea numărului de locuri disponibile la spectacolele TNB, în special după intrarea în renovare a Sălii Mari, în toamnă. Acest lucru, a subliniat el, va duce la scăderea încasărilor înregistrate de instituţie.

Acestor probleme li se adaugă, a mai menţionat directorul TNB, scăderea dramatică a bugetului, dar şi numărul mic de angajaţi ai instituţiei. "În toamnă, mă tem că nu avem corp tehnic pentru toate sălile pe care le vom avea deschise", a explicat acesta, pentru Mediafax.

Fonduri insuficiente

Caramitru a spus că a depus la Guvern, în urmă cu un an, un proiect de memorandum pentru ocuparea locurilor vacante din TNB. El a mai spus că, în urmă cu doi ani, pe fondul crizei economice, au fost blocate posturile în instituţia pe care o conduce, în prezent, echipa Teatrului Naţional Bucureşti fiind formată din aproximativ 370 de persoane. "Spaima mea este să fie totul gata şi să nu putem să punem în valoare ce avem sută la sută", a spus Caramitru.

Despre fondurile de care dispune TNB potrivit bugetului alocat, Caramitru a spus: "Sunt insuficiente e prea puţin zis".

De asemenea, Caramitru a spus că, în următorul an şi jumătate, cât Sala Mare va fi în renovare, Teatrul Naţional pierde aproximativ 700 de locuri în sală. Noile săli care vor fi deschise anul acesta, Pictură şi Studio, pot fi amenajate în funcţie de necesităţile spectacolului, în stilul arenă, elisabetan sau italian.

Sala Pictură dispune de un număr maxim de 297 de locuri, iar Sala Studio, de un număr maxim de 596 de locuri. "Împreună nu fac atâtea locuri cât Sala Mare acum", a mai spus Ion Caramitru.

Printre avantajele aduse de renovarea TNB, acesta a subliniat crearea a şase săli de repetiţii, patru la subsol şi două la etajul al şaselea al clădirii, dar şi faptul că în prezent Teatrul Naţional, care era supus riscului seismic, poate suporta un cutremur de maximu, 8,5 grade pe scara Richter.

La conferinţa de presă de joi a fost prezent şi arhitectul care coordonează lucrările de renovare şi reabilitare a TNB, Romeo Belea. Acesta a spus că unul dintre cele mai atrăgătoare lucruri pe care le va oferi noua clădire a TNB este terasa spaţioasă, de pe care poate fi admirat Centrul vechi al Bucureştiului şi pe care pot fi amenajate cafenele, dar şi un amplu spaţiu verde.

Potrivit declaraţiilor anterioare ale reprezentanţilor TNB, după ce lucrările de reabilitare se vor încheia, teatrul va avea şapte spaţii de joc: Sala Mare (900 de locuri), Sala Mică (250 de locuri), Sala Studio (598 de locuri), Sala Atelier (300 de locuri), Sala Pictură (286 de locuri), Sala Media şi Amfiteatrul în aer liber.

Sălile Teatrului Naţional, după încheierea lucrărilor de reabilitare, vor fi rezervate atât spectacolelor permanente ale instituţiei, cât şi spectacolelor realizate de studenţi sau mini-stagiunilor unor teatre invitate.

În luna mai 2010, consorţiul format din Aedificia Carpaţi şi Romest Electronic a câştigat licitaţia pentru reabilitarea Teatrului Naţional, valoarea contractului anunţată atunci fiind de 48 de milioane de euro, fără TVA.

Lucrările se vor încheia în 2014, cu un an întârziere

În noiembrie 2012, premierul Victor Ponta a anunţat, după ce a inspectat şantierul, că lucrările de reabilitare şi restaurare a Teatrului Naţional Bucureşti - începute în 2010 - vor fi încheiate la sfârşitul lui 2014, cu aproximativ un an întârziere faţă de termenul programat iniţial, costurile totale ridicându-se la 65 de milioane de euro, acoperite printr-un credit contractat de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE).

Teatrul Naţional de Operetă "Ion Dacian" din Bucureşti (TNO) va beneficia, din toamna lui 2013, de un nou sediu, iar costurile lucrărilor de execuţie se ridică la 11 milioane de euro, a anunţat, în septembrie 2012, directorul TNO de atunci, Răzvan Ioan Dincă. Clădirea TNO va fi amplasată pe un teren viran din imediata vecinătate a noului sediu al Bibliotecii Naţionale a României. Până când noul sediu va fi construit şi funcţional, repetiţiile ansamblurilor Teatrului Naţional de Operetă se desfăşoară în sala Omnia, care aparţine instituţiei.

Sala Studio în care au fost prezentate spectacolele Teatrului Naţional de Operetă a fost folosită de TNB până în 1987, când a intrat în folosinţa Operetei, al cărei sediu fusese demolat. Teatrului de Operetă i-a fost atribuită între timp Sala Omnia din fosta clădire a Senatului, care trebuie de asemenea reabilitată. Lucrările, anunţate în urmă cu câţiva ani, nu au început încă, se spune într-un material Mediafax.

Problema mutării Operetei din clădirea TNB s-a pus după ce, în 2005, directorul Teatrului Naţional din Bucureşti, Ion Caramitru, a cerut înapoi Sala Studio. Susţinut de actori, el a revendicat ceea ce consideră "cea mai ofertantă sală a teatrului". Ministerul Culturii a arbitrat conflictul între TNB şi Operetă şi s-a ajuns astfel la soluţia acordării unei noi săli pentru Teatrul de Operetă.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite