Dramaturgi români la Paris

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În preambul la Târgul de carte de la Paris de la sfârşitul lunii martie , unde România are statut de invitat, Maison d'Europe et d'Orient  în parteneriat cu Institutul Cultural Român Paris a programat pe parcursul unei luni întregi, o serie de evenimente  de promovare a dramaturgiei contemporane româneşti şi a teatrului tânăr (regizori, actori).

După ce amintitul târg a lansat un logo atât de inspirat privind Romania : La Roumanie se LIVRE, la MEO , evenimentul se va desfăşura sub un generic la fel de incitant Saison roumain en Syldavie. Syldavie e un nume fantezist găsit de Dominique Dolmieu, regizorul şi directorul acestui Centru Cultural destinat relaţiilor cu Balcanii şi Estul îndepărat al continentului pentru a sugera originalitatea acestui spaţiu geopolitic şi a lumii care-l populează.

Tot aici, în passage Hennel nr.3 funcţionează şi o librărie unde pot fi găsite cărţile tipărite de editura Centrului, intitulată L'espace d'un instant   unde au apărut şi numeroase titluri româneşti. Producţia de carte a acestei edituri e semnificativă, a crescut în ani cu ajutorul Centrului francez de carte şi  urmează unui proces laborios de cercetare , traducere şi promovare ce face parte din proiectul Eurodram, bazat între altele pe colaborarea cu comitetele lingvistice naţionale care activează la MEO.

Cu un efort demn de scopurile culturale nobile pe care le urmăreşte, echipa de la MEO a contribuit la lansarea europeană a teatrului tânăr de la noi, propunând traduceri, găzduind lecturi, spectacole ale unor talentaţi oameni de teatru români care trăiesc la Paris . E îmbucurător că ICR Paris a găsit în fine de cuvinţă să răspundă gestului francezilor, asociîndu-se la organizarea aceastei stagiuni parisiene, abandonând atitudinea de suficienţă de până acum care a dus, între altele, la derularea în anul trecut a unui insignifiant sezon teatral la Hotel Beague (Ambasada), cu un repertoriu după ureche.

Urmând exemplul altor centre culturale (personal am asistat în 2011 la un frumos program al MEO găzduit de Institutut ungar de lângă Jardin du Luxembourg), ICR s-a alăturat Centrului cultural amintit şi împreună au produs nu doar această stagiune ci şi colaborarea, prin L'espace d'un instant , cu târgul de carte.

Până atunci, însă, acest Saison roumain en Syldavie a început. Zilele trecute a fost prezentat spectacolul La fille de l̕ arc en ciel (Fata din curcubeu) de Lia Bugnar, producţie a Teatrului l̕ Orme în interpretarea Marcelei Motoc Aguessy.

Vor urma : A 7-a Kafana de Dumitru Crudu, Nicoleta Esinencu şi Mihai Fusu ( autori din Republica Moldova), spectacole de Alexandra Badea, Saviana Stănescu, Benoit Vitse, Mihaela Mihailov, Rodica Drăghincescu, Mihai Vişniec.

În încheierea stagiunii  va avea loc  spectacolul de poezie şi muzică Paris- Bucarest et retour realizat de Monsieur Delagare  (pseudonimul lui Mustapha Aouar) şi teatrul său din Vitry sur Seine, care va fi, se pare, prezentat şi la Bucureşti.

Cum cea mai recentă apariţie editorială la MEO e Amalia rèspire profondement de Alina Nelega, traducerea Mirella Patureau, prefaţă de Iulia Popovici putem deduce că temele preferate de publicul străin sunt tot acelea legate de experienţa comunistă şi postcomunistă (aceleaşi care au propulsat şi filmul românesc, de altfel). Sperăm să depăşim în curând această obsesie şi să devenim intersanţi şi prin contribuţii la gândirea contemporană şi temele omului de azi.

Rămânem deocamdată cu ochii pe  această frumoasă iniţiativă pe care am semnalat-o ca pe un exemplu de entuziasm şi speranţă descoperite în rândul unor tineri care-şi croiesc singuri drum prin hăţişurile lumii de azi. Şi numim încă o dată acest ONG de toată isprava din Passage Hennel, unde-i găsiţi pe Dominique, Antony, Celine şi ţara lor imaginară, Syldavie unde românii sunt atât de bine primiţi.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite