„Religia pentru atei“: cele zece virtuţi ale lumii moderne

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Indiferent de locul religiei în lumea de astăzi, ateii şi credincioşii laolaltă ar trebui să ţină cont de unele învăţături ale sale.

După apariţia noii sale cărţi, “Religia pentru atei”, scriitorul Alain de Botton a publicat un articol în care vorbeşte despre virtuţile vieţii moderne, punând în discuţie acest termen rareori utilizat şi preţuit în secolul XXI.

Virtutea, spune el, a devenit o noţiune stranie şi deprimantă, în timp ce viclenia este înconjurată de o aură strălucitoare. În prezent, oamenii se feresc să mai fie consideraţi buni, deoarece ideea este asociată cu o serie de atribute negative, explică acesta, invocând printre altele abstinenţa sexuală. Astfel, virtutea a devenit calea pe care oamenii o urmează când celelalte opţiuni au fost epuizate.

Cu toate acestea, de-a lungul istoriei, omul a preţuit virtutea, spre deosebire de generaţia de astăzi. “Dacă anunţi că încerci să fii mai virtuos, oamenii te vor privi de parcă eşti nebun. Sună ciudat, chiar înspăimântător” să sugerezi că un om lucrează în acest sens.

Alain de Botton oferă astfel o listă orientativă pentru cei care consideră că virtutea mai are un loc în lumea modernă. 

1. Tenacitatea

Să continui când pare că lucrurile nu se îndreaptă în direcţia dorită, să accepţi că răsturnările de situaţie sunt normale, să îţi aminteşti că omul este, prin natura sa, rezistent.

2. Empatia

Alain de Botton defineşte empatia ca fiind “capacitatea de a te conecta cu suferinţele şi experienţele unice ale unei alte persoane. Curajul de a deveni altcineva şi de a privi înapoi cu sinceritate”. 

3. Răbdarea

Scriitorul spune că ne pierdem răbdarea din cauză că dorim ca totul să decurgă perfect. Cu toate acestea, el recomandă oricui să îşi cultive calmul, să fie mai iertător şi mai realist.

4. Sacrificiul 

Sacrificiul este esenţial pentru cei care vor să “aibă o familie, să iubească pe altcineva sau să salveze planeta”.

5. Politeţea 

Politeţea are o reputaţie proastă, crede Alain de Botton, deoarece este asociată cu o atitudine ipocrită. Pe de altă parte, “ar trebui să învăţăm manierele, care nu sunt rele – sunt regulile necesare ale civilizaţiei”.

6. Umorul

Umorul este esenţial, crede Alain de Botton, pentru a face faţă situaţiilor în care aşteptările nu ne sunt îndeplinite. “Ca şi furia, umorul izvorăşte din dezamăgire, dar este o dezamăgire canalizată în mod pozitiv. Este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le putem face cu tristeţea”.

7. Cunoaşterea de sine presupune “să nu îi învinovăţim pe alţii pentru necazurile şi toanele noastre”.

8. Iertarea este, de asemenea, esenţială, deoarece face parte din viaţă. A trăi alături de alţi oameni “nu ar fi posibil fără a le scuza greşelile”.

9. Speranţa

Alain de Botton crede că lumea de astăzi “este doar o palidă copie a ce ar putea fi într-o zi. Suntem abia la începutul istoriei. Pe măsură ce îmbătrâneşti, disperarea devine mai simplă, aproape un reflex”, explică el.

10. Încrederea este printre cele mai importante virtuţi ale cuiva, crede scriitorul, subliniind că nu trebuie confundată cu aroganţa.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite