Domnul Radu Preda şi argumentum ad hominem

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu Preda, Foto Adevarul.ro
Radu Preda, Foto Adevarul.ro

Ȋntr-un articol recent postat pe blogurile adevarul.ro, domnul Radu Preda se lansează într-o serie de acuzaţii defăimătoare care nu îi fac cinste, cu atât mai mult cu cât se prezintă ca teolog, conferenţiar al „singurei catedre de teologie socială ortodoxă“ şi preşedinte executiv al unei instituţii guvernamentale: „Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER)“.

Domnul Preda este indignat că există persoane care îndrăznesc să aibă o opinie, să analizeze şi chiar să critice anumite lucruri care se petrec odată cu organizarea pelerinajelor ortodoxe. Cu cât creştea numărul de opinii diverse, unele dezaprobatoare şi chiar „obraznice“ cu privire la scandalurile bisericeşti, cu atât mai mult, s-a văzut dator, să îmbrace armura cavalerului credinţei şi să apere imaginea ortodoxiei. Poate,  domnul Preda, ar fi trebui să se intrebe, dacă nu cumva Biserica are proprii duşmani chiar în interior, clerici care scandalizează societatea cu ipocrizia şi lăcomia lor ?

Unul dintre articolele la care care face referire domnul Preda este cel scris de Mihai Copăceanu despre „Două lumi paralele, violenţă şi pelerinaj, Bucureşti şi Iaşi“. Ȋn acest articol, autorul se întreabă, pe bună dreptate, cum se face că atunci când sunt evenimente dedicate luptei împotriva violenţei în familie, liderii religioşi le ignoră cu nepăsare şi promovează exclusiv un pelerinaj. La acele evenimente, participă reprezentanţi ai ambasadelor straine – printre puţinii care se manifestă şi susţin public valori precum respectarea demnităţii umane şi lupta împotriva violenţei în familie.

Pentru a cădea în penibil, domnul Radu Preda care este şi reprezentantul unei organizaţii guvernamentale (care culmea, are unul din obiective investigarea acţiunilor din perioada comunistă, care au lezat drepturile şi libertăţile omului) foloseşte atacul la persoană (argumentum ad hominem) care este un tip de eroare logică, pentru a-l decredibiliza pe autor şi pune în paranteză calitatea profesională a acestuia, citez: „Cineva care îşi spune psiholog – ce nobilă meserie prin care îţi poţi justifica şi hrăni frustrările personale!

Ȋn ce calitate evaluează domnul Radu Preda valoarea şi capacitatea profesională a unei persoane? Este cumva şi preşedinte al Colegiului Psihologilor din România?

Mihai Copăceanu este psiholog. Dublu licenţiat în teologie şi psihologie la Sibiu a aprofundat studiile de psihologie prin burse de cercetare la Bologna şi doi ani la Oxford. De asemenea, a absolvit un program masteral în adicţii la Institutul de Psihiatrie (Kings College London) din Londra.

Cred că afirmaţiile domnului Radu Preda sunt lipsite de demnitate, deplorabile şi insultătoare. Faptul că este teolog, conferentiar universitar şi preşedinte executiv al unei organizaţii guvernamentale nu îl fac mai credibil, cu atât mai mult cu cât se foloseşte de erori logice.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite