Un scaun sculptat de Constantin Brâncuşi, cu valoare estimată între 70.000 şi 100.000 de euro, vedeta licitaţiei Artmark

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un scaun decorat cu grifoni şi cap de copil, sculptat de Constantin Brâncuşi în perioada 1894 - 1898, cu valoare estimată între 70.000 şi 100.000 de euro, va fi lotul cel mai aşteptat în cadrul Licitaţiei de Toamnă, care are loc pe 25 octombrie, de la ora 20.00, la Athénée Palace Hilton Bucureşti.

În ”Licitaţia de Toamnă - Top 100 mari maeştri ai artei româneşti” vor fi prezente şi lucrări valoroase realizate de 99 mari maeştri ai artei româneşti, transmite casa Artmark.

Scaunul provine din colecţia familiei Klarsfeld, cumpărat direct de la Constantin Brâncuşi de Sofia Klarsfeld.

Piesa a fost realizată de Constantin Brâncuşi în perioada în care se afla la studii la Craiova, în cadrul Şcolii de Arte şi Meserii pe care a absolvit-o în anul 1898. Scaunul este atribuit şi autentificat în atestatul din data de 5 aprilie 1995 de istoricul şi criticul de artă Radu Bogdan.

Potrivit Artmark, între anii 1894 şi 1898, Brâncuşi a urmat cursurile Şcolii de Arte şi Meserii din Craiova. Perioadă dificilă însă, în care a trecut prin serioase greutăţi financiare. Cazarea din oficiu şi bursa de studiu îi erau indispensabile, însă nu suficiente pentru un trai decent. Pentru a se întreţine, a lucrat diverse piese de mobilier. Constantin Brâncuşi a început cursurile specializate de sculptură în anul 1895, un moment important fiind consemnat în vara lui 1897, când a călătorit la Viena pentru a lucra la o fabrică producătoare de mobilier Thonet. S-a familiarizat astfel cu stilurile europene de mobilă de salon, cât şi cu lucrătura după model.

Fişele de şcolarizare arată că era un elev silitor, dornic de reuşită, terminând anii şcolari pe primul loc, cu burse de studiu şi chiar promovând 2 ani într-unul (anul III îl termina primul cu media 9, 32, situaţie repetată şi în anii IV şi V când este primul student cu medii peste 9).

Scaunul, creat într-un stil întâlnit în a doua jumătate a secolului al XIX-lea în centrele de mobilier din Europa Centrală (Austria, Italia), este definit de o manieră eteroclită, după model. Sculptat în nuc, material superior scaunului catalogat de Barbu Brezianu ("Brâncuşi în România", ed. II, 1976 nr. 45, p. 217 şi "Brâncuşi în România", Bucureşti, 2005, cat. 299, pag. 205) ce astăzi se regăseşte în colecţia Muzeului de Artă Craiova, această piesă a fost realizată, cel mai probabil, în ultimii doi ani de studiu la Craiova.

În studiul dedicat acestei piese în "România literară", iulie 1995, Radu Bogdan presupune că acest scaun a reprezentat o creaţie unică tocmai datorită materialului folosit, deschizând drumul unei mici serii din care probabil face parte Scaunul de la Muzeul de Artă Craiova.

Pe 10 octombrie 2016, Guvernul Cioloş a anunţat constituirea Fondului Brâncuşi, în vederea achiziţionării operelor de artă contemporană şi a celor ce aparţin Tezaurului ori Patrimoniului Cultural Naţional.

Tot în Licitaţia de Toamnă va fi scos la vânzare şi un tablou de Adrian Ghenie, intitulat ”Christ” şi estimat între 12.000 şi 18.000 euro.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite