Vikingii: viaţa şi aventurile lui Ragnar Lodbrok, din legendă pe ecran

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Actorul australian Travis Fimmel, în rolul lui Ragnar Lodbrok din serialul „Vikings”
Actorul australian Travis Fimmel, în rolul lui Ragnar Lodbrok din serialul „Vikings”

Serialul TV de mare popularitate „Vikings” („Vikingii”) a adus recent în atenţia publicului amator de istorie figura unui rege legendar al Danemarcei, Ragnar Lodbrok, un viking în adevăratul sens al cuvântului.

Debutul seriei a treia a serialului „Vikings” face necesară prezentarea vieţii şi aventurilor lui Ragnar şi ale războinicilor săi. Din sursele pe care le avem la dispoziţie, ar rezulta că Ragnar a fost un rege într-un teritoriu al Danemarcei, comandând raiduri de jaf în Norvegia, Suedia, Insulele Britanice, Franţa, Saxonia, Flandra, estul Mării Baltice. Etimologic, termenul „viking” provine din cuvântul „vik”, care înseamnă golf, Vik fiind şi o zonă în sudul Norvegiei, înspre graniţa cu actuala Suedie. „Viking” însemna iniţial „raid de jaf” sau „a participa la un raid de jaf”, iar cel care lua parte la raid se numea, de fapt, Vikingr...

Sursele istorico-mitice

Sursa principală pentru viaţa şi faptele lui Ragnar este cronica danezului Saxo „Grammaticus”/”Învăţatul”. Născut pe la 1150, danezul Saxo a fost cronicar, istoric, cleric, secretar al lui Absalon, arhiepiscopul de Lund şi principalul consilier al regelui danez Valdemar I. Este considerat autorul primei istorii a Danemarcei. Provenind dintr-o familie nobiliară cu vechi rădăcini, Saxo a beneficiat de o educaţie aleasă, probabil în afara ţării, după cum o demonstrează erudiţia sa.

Opera sa principală este Gesta Danorum (Faptele Danezilor). Lucrarea, aşa cum mărturiseşte însuşi autorul, a fost scrisă la îndemnul lui Absalon de a aşterne pe hârtie o istorie eroică a Danemarcei, după cum aveau alte regate ale vremii; Saxo îi menţionează explicit pe cronicarii Beda (Beda cel Sfânt sau Beda Venerabilul), autorul Istoriei Ecleziastice a Poporului Englez, şi pe Dudo (Dudon de Saint-Quentin), autorul Istoriei Normanzilor. Alte lucrări similare, care circulau în epocă, trebuie să-i fi fost cunoscute.

Gesta a fost scrisă aproximativ în intervalul 1185 şi 1216, este împărţită în 16 cărţi şi se întinde cronologic din perioada mitică a fraţilor Dan şi Angul.

 până în anul 1187. Saxo începe cu descrierea geografică a Danemarcei, a teritoriilor din jur şi a Islandei. Cronicarul scrie, foarte sigur pe sine, că Danemarca a fost locuită din vechime de uriaşi, care încă locuiesc pe Pământ, dar undeva în nord, şi au capacităţi supraumane, putând dispărea şi apărea după cum vor, pe loc. Elementul supranatural, considerat pefect normal de către clericul scriitor, este prezent de-a lungul întregii lucrării.

Metodologic ca un adevărat istoric, îşi menţionează încă de la început sursele: vechi legende orale daneze, scrieri vechi, martori oculari, inscripţii runice de pe pietre şi stânci, legende islandeze. Compilând informaţiile şi alegând ce i-a convenit, Saxo a scris o minunată poveste istorică oficială, creând de fapt arhetipul unui mare erou, rege şi comandant neînfricat, model demn de urmat de regii şi războinicii danezi ai vremii sale.

Cine a fost Ragnar?

Istoria lui Ragnar este prezentată în Cartea a IX-a, în persoana sa amestecându-se mai multe personaje atestate din punct de vedere istoric, printre care regele Horik I (pe care Saxo nu-l aminteşte deloc) care îl înfrânge pe un anume Harald; Reginfrid, menţionat de Analele Francilor şi de cronicarul Adam von Bremen ca fiind conducător al unei părţi a Danemarcei, şi în conflict cu Harald Klak, în anul 820; Reginherus, comandant danez care atacă Parisul la 850; un Reghnall, menţionat de cronicile irlandeze; un anumit Ragnar, tată a patru fraţi danezi, comandanţi de raiduri; aceştia atacaseră Britania în anul 865 pentru a răzbuna uciderea tatălui lor de către un rege din insulă, menţionaţi de Cronica Anglo-Saxonă.

Citeşte continuarea pe historia.ro

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite