VIDEO Ruinele unui oraş cu piramide, vechi de o mie de ani, descoperite în Mexic: avea la fel de multe clădiri ca Manhattan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sistemul de cartografiere Lidar a fost folosit şi în descoperirea unor oraşe mayaşe în jungla din Guatemala
Sistemul de cartografiere Lidar a fost folosit şi în descoperirea unor oraşe mayaşe în jungla din Guatemala

Cercetătorii au descoperit, în Mexic, un oraş „pierdut“ care, în urmă cu aproximativ 1.000 de ani, avea la fel de multe clădiri ca Manhattan-ul contemporan şi adăpostea peste 100.000 de oameni.

Arheologul Fisher, care face parte din echipa care a studiat hărţile 3D ale oraşului, estimează că aici trăiau aproximativ 100.000 de oameni, în perioada 100 -1350 d.Hr, potrivit The Independent. 

„Este un areal foarte mare, cu mulţi oameni şi multe fundaţii arhitecturale care sunt reprezentate. Dacă faci un calcul, îţi dai seama că vorbim despre vreo 40.000 de fundaţii de clădiri, care este un număr aproape egal cu cel al fundaţiilor de clădiri din Manhattan“, a spus Fisher. De asemenea, a continuat el, acesta este cel mai mare oraş descoperit până acum în vestul Mexicului din acea perioadă.

Centrul urban de la Angamuco a fost parte a imperiului Purépecha, care a atins apogeul dezvoltării în secolul al
XVI-lea, şi a fost descoperit cu ajutorul unui sistem inovativ, numit Lidar, care se foloseşte de o tehnică de cartografiere aeriană cu laser. O aeronavă a transms impulsuri laser, iar experţii au analizat ulterior semnalele care s-au întors de la sol, ceea ce i-a ajutat să realizeze o hartă 3D a unui oraş vechi, aflat acum în apropiere de Morelia, în statul mexican Michoacan.

Rezultatele au fost surprinzătoare: Angamuco acoperea o suprafaţă de peste 26 de kilometri pătraţi şi cuprindea clădiri impunătoare, precum piramide, temple, pieţe publice, precum şi un impresionant sistem de drumuri.

Foto: Secvenţe din harta 3D a oraşului Angamuco; Sursa: C. Fisher

Angamuco

„Când te gândeşti că un astfel de oraş imens a existat în tot acest timp în inima Mexicului şi nimeni nu a ştiut despre el este destul de uimitor“, a declarat arheologul Chris Fisher pentru „The Guardian“.

Angamuco

Deşi mai puţin cunoscută decât aztecii, Purépecha a fost una dintre marile civilizaţii din America Centrală, care a atins apogeul dezvoltării în secolul al XVI-lea. Capitala imperiului era Tzintzuntzan, aflată pe malul lacului Patzcuaro, în vestul Mexicului.

Foto: Oraşul Angamuco se află pe marginea estică a bazinului lacului Patzcuaro; Sursa: C. Fisher

Arheologii au descoperit Angamuco în 2007 şi au încercat să exploreze zona în manieră tradiţională, la sol, însă şi-au dat seama că probabil o cartografiere a oraşului ar dura cel puţin zece ani. Mai târziu, în 2011, au apelat la sistemul Lidar. Există, însă, şi specialişti care insistă că ar trebui să se înceapă excavările, pentru a putea afla mai multe detalii despre această civilizaţie amerindiană.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite