Hells Angels: istoria celui mai controversat club de motociclişti din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hells Angels Motorcycle Club a fost fondat în Fontana, California, în 1948 FOTO huffingtonpost.com
Hells Angels Motorcycle Club a fost fondat în Fontana, California, în 1948 FOTO huffingtonpost.com

Hells Angels Motorcycle Club este cel mai faimos club de motociclişti din lume. Admiraţi, huliţi, condamnaţi sau idolatrizaţi, motocicliştii HAMC stârnesc sentimente variate în sânul societăţilor unde sunt activi, numai indiferenţă nu. Şi asta de mai bine de şase decenii, de la înfiinţarea clubului în 1948. Cine sunt însă „îngerii iadului”?

Hells Angels Motorcycle Club a fost fondat în Fontana, California, în 1948. Era la câţiva ani după război, când motocicletele erau ieftine datorită surplusurilor militare, iar veteranii întorşi de pe front aveau probleme în a se readapta la viaţa liniştită, lipsită de aventuri. Fondatorul clubului a fost, se pare, un anume Otto Friedli, care părăseşte grupul Pissed Off Bastards, unul din primele cluburi de motociclişti înfiinţate după război, şi decide să-şi înfiinţeze un club propriu.

Originile denumirii de Hells Angels trebuie căutate tot în istoria războiului, când Hell's Angels era o poreclă populară pentru escadrilele de bombardiere din Primul şi Al Doilea Război Mondial. La momentul fondării HAMC, în S.U.A., mai ales în California, au luat naştere mai multe cluburi de motociclişti, fără ca acestea să fie asociate între ele. Totodată, în anii '50, au apărut mai multe cluburi Hells Angels, care s-au unit după câţiva ani, stabilind un set comun de criterii pentru admitere.

La început, Hells Angels a fost un fenomen exclusiv californian, dar din 1961 el depăşeşte graniţele statului şi se extinde chiar dincolo de graniţele americane: primul club din afara Californiei a apărut în Auckland, New Zealand, şi a fost apoi urmat de altele pe coasta de est a Americii şi din zona Midwest. Prima filială sud-americană a fost înfiinţată în 1984, la Rio de Janeiro, iar în 1993 motocicliştii au ajuns şi în Africa, la Johannesburg. Astăzi, clubul are 230 de filiale în întreaga lume, inclusiv în Turcia, care a devenit, în 2009, prima ţară musulmană în care există o filială Hells Angels.

Clubul a devenit faimos încă din anii '50-'60, când imaginea sa a fost popularizată pe marile ecrane, prin filmul The wild one, din 1954, cu Marlon Brando, şi în scris, prin relatarea jurnalistului Hunter S. Thompson. În 1966, controversatul Thompson petrece un an alături de HAMC şi publică ulterior Hell's Angels: The Strange and Terrible Saga of the Outlaw Motorcycle Gangs, prima şi cea mai importantă incursiune necenzurată în lumea motocicliştilor Hells Angels.

Club de motociclişti sau sindicat de crimă organizată?

În Statele Unite, Hells Angels este catalogat de către autorităţi drept sindicat de crimă organizată. Membrii clubului resping însă ideea potrivit căreia HAMC este un club de delincvenţi sau o organizaţie criminală. Ei susţin că HAMC este doar un club pentru iubitorii de motociclete, reuniţi pentru organizarea unor evenimente precum călătorii de grup, petreceri şi mitinguri, şi că activitatea criminală a unor membri nu reflectă întreaga activitate şi filosofie a clubului. Cu toate acestea, cazierele multor membrii HAMC sunt mai mult decât edificatoare: arestări şi condamnări pentru trafic de droguri, vătămări corporale, posesiuni ilegale de arme şi chiar crime. Pe de altă parte, clubul organizează periodic evenimente caritabile, în general pentru veteranii de război şi copiii defavorizaţi. Acest contrast a inspirat unul din motto-urile clublui, cu o uşoară notă victimizatoare: „When we do right, nobody remembers. When we do wrong, nobody forgets” („Când facem un bine, nimeni nu îşi aduce aminte. Când facem un rău, nimeni nu uită”).

Citeşte continuarea pe historia.ro

Hells Angels New Jersey SUA FOTO AP

Membri ai Hells Angels în SUA FOTO AP

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite