Nicolae Manolescu: „Mi-am câştigat dreptul de a fi subiectiv”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Manolescu a lansat la Gaudeamus „Istoria literaturii române pe înţelesul celor care citesc”
Nicolae Manolescu a lansat la Gaudeamus „Istoria literaturii române pe înţelesul celor care citesc”

La standul editurii Paralela 45, a avut loc astăzi, la ora 13.00, lansarea lucrării „Istoria literaturii române pe înţelesul celor care citesc” de Nicolae Manolescu, un volum care-şi propune să revizuiască ironic şi polemic literatura română. La eveniment au participat, alături de autor, poetul Ioan Es. Pop, criticul şi istoriculi literar Ioan Bogdan Lefter şi poetul Călin Vlasie, directorul editurii.

La ora de vârf în penultima zi a ediţiei din acest a a Târgului Gaudeamus, când editurile participante se întreceau în evenimente care mai de care mai atrăgătoare, cu personalităţi ale lumii culturale de azi, la standul editurii Paralela 45 invitaţii au scos în evidenţă în faţa unui public numeros care a ascultat cu plăcere şi răbdare poveşti despre literatura română. Vorbind despre cea mai recentă carte a sa, „Istoria literaturii române pe înţelesul celor care citesc”, Nicolae Manolescu a mărturisit sincer că după zeci de ani de studiu şi-a câştigat „dreptul de a fi subiectiv”. Fidel vechii sale convingeri că „nu există obiectivitate în critica şi istoria literară, ci doar o subiectivitate bine controlată prin lectură şi experienţă”, cunoscutul critic a recitit literatura română cu intenţia de a trezi interesul tinerelor generaţii, pentru creaţia autohtonă, pe care o consideră demnă de a fi parcursă, interesantă, plină de surprize.

Acest „ghid superior de lectură”, cum îşi consideră Manolescu istoria, va configura peste o sută de ani o altă imagine a literaturii române, a spus Călin Vlasie. Editorul volumului, a subliniat că forţa noii lucrări vine în principal din caracterul polemic al abordării, vizibil din prima frază a cărţii, în care autorul se raportează critic la felul în care se predă literatură română în România.

O altă calitate a istoriei a fost semnalată de criticul Ioan Bogdan Lefter, care a remarcat amestecul de „competenţe, savantlâc, ironie şi mult umor”.

„Manolescu ne priveşte e toţi de parcă ne-ar citi peste o sută de ani. Ne citeşte bine, dar poate că nu cum am vrea noi. Atitudinea lui e seacă, radicală, uneori cinică”, a spus Ioan Bogdan Lefter.

Citind această carte tot timpul îţi vine să râzi. Observaţiile sunt juste şi pline de umor”, a adăugat şi Călin Vlasie.

Lansat la şase ani după apariţia controversatei lucrări „Istoria critică a litaraturii române”, volumul de azi vine ca o completare adresată tuturor celor care citesc, fiecare cu preferinţele sale, literatura română de ieri şi de azi.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite