Un portret ascuns pictat de Edgar Degas, descoperit sub o altă lucrare a artistului, cu ajutorul razelor X

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucrare semnată de Edgar Degas
Lucrare semnată de Edgar Degas

Un portret al pictorului impresionist francez Edgar Degas a fost descoperit de o echipă de cercetători din Australia cu ajutorul unor raze X puternice. Pictura era ascunsă sub un alt portret, intitulat ”Portretul unei femei”, scrie bbc.com.

Lucrarea ascunsă a pictorului Degas reprezintă portretul unei femei cu păr castaniu, despre care cercetătorii cred că este Emma Dobigny, personaj care apare şi în alte picturi ale artistului. Descoperirea a fost prezentată de publicaţia Scientific Reports.

”Sunt entuziasmat mai ales pentru faptul că lumea va putea să vadă încă o opera a lui Degas”, a spus doctorul Daryl Howard, coautor al cercetării, pentru BBC News.

Cercetătorii au ştiut că portretul lui Degas care prezintă o femeie ce poartă o rochie şi o bonetă neagră, pe care l-a pictat la sfârşitul anilor 1870, acoperea o pictură mai veche. O figură fantomatică, ca o pată închisă la culoare a apărut pe chipul femeii din tablou şi a devenit din ce în ce mai accentuată pe măsură ce a trecut timpul, iar culorile tabloului în ulei s-au estompat.

Cercetătorii au folosit raze X obişnuite, care au relevat conturul unei alte imagini, ascunsă sub pictură. Însă, pentru a vedea imaginea acoperită, fără a răzui tabloul, cercetătorii au folosit raze X mai puternice, generate de acceleratorul Australian Synchrotron, ce permit pătrunderea sub primele straturi de vopsea.

Razele X au detectat toate elementele metalice din pigmenţii pe care Degas i-a folosit în pictura sa ascunsă.

”Fiecare element are semnătura lui unică, şi, prin urmare, este colectat. Analizăm datele şi construim aceste «hărţi de elemente», ceea ce ne permite să vedem toţi pigmenţii diferiţi folosiţi în pictură”, a explicat doctorul Howard, reprezentant al Australian Synchrotron.

Liucrarea ascunsă este neterminată şi arată cum Degas a făcut mai multe încercări de a retuşa trăsăturile personajului.

Cu toate acestea, cercetătorii au spus că imaginea este destul de clară pentru a înţelege cine a fost personajul.

”După ce a apărut imaginea, am consultat catalogul de lucrări ale lui Degas şi mi-am dat seama, în mai puţin de cinci minute, că personajul se potriveşte cu modelul Emma Dobigny, pe care l-a pictat de mai multe ori. Cred că asemănarea este izbitoare”, a mai spus doctorul Howard.

Cercetătorii cred că portretul a fost abandonat de pictor vreme de câţiva ani, înainte de a fi acoperit de o altă lucrare.

”Lucrări academice anterioare despre Degas sugerează că artistul o picta pe Emma Dobigny în jurul anului 1869. Portretul care acoperă lucrarea ar fi fost pictat cu aproximativ şapte – zece ani mai târziu, aşa că este o perioadă mare. Este posibil ca prima pictură să fi rămas în studioul său timp de câţiva ani, înainte ca artistul să decidă să picteze deasupra ei”, a spus doctorul Howard.

Michael Varcoe-Cocks, reprezentant al National Gallery Victoria, unde este expusă opera lui Degas în prezent, a spus că alegerea artistului de a abandona un portret şi a recicla pânza pentru o altă lucrare era o practică obişnuită.

”Ceea ce este neobişnuit este că, în loc să picteze pe forma iniţială, el a inclus parţial prima pictură în cea de-a doua compoziţie. Acest lucru ne spune ceva despre modul lui neconvenţional de abordare a artei”, a explicat Michael Varcoe-Cocks.

Pe de altă parte, specialistul a spus că este prea devreme pentru a stabili identitatea personajului din prima lucrare şi că o echipă de curator de la National Gallery Victoria efectuează o cercetare pentru a determina data la care a fost realizată prima imagine şi pentru a confirma identitatea modelului.

Michael Varcoe-Cocks a mai spus că imaginea din spatele picturii lui Degas va rămâne ascunsă.

”Respectăm alegerile lui Degas şi îi onorăm compoziţia finală, o lucrare de artă unică”, a spus Varcoe-Cocks.

Cercetătorii au spus că tehnica razelor X, care nu afectează lucrările de artă, este un instrument extrem de important pentru examinarea acestora.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite