Sculptură de Camille Claudel, ucenica şi muza lui Auguste Rodin, vândută pentru 1,18 milioane de euro

Sculptură de Camille Claudel, ucenica şi muza lui Auguste Rodin, vândută pentru 1,18 milioane de euro

Camille Claudel                                                             FOTO: Wikipedia

Sculptura "La valse", de Camille Claudel, un bronz de 46,7 centimetri înălţime, reprezentând un cuplu care dansează îmbrăţişaţi, a fost adjudecată duminică, la licitaţie la Montbazon (Indre-et-Loire), pentru suma de 1,18 millioane de euro de nepoata artistei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Sculptura lui Claudel a fost cumpărată de Reine-Marie Paris, nepoata lui Paul Claudel (poetul şi fratele lui Camille). Aceasta a spus că a colecţionat opere ale rudei sale încă de la vârsta de 20 de ani, potrivit AFP. 

Aceasta a explicat că nu a moştenit nicio operă, cumpărând însă 70 în total, din care a păstrat pentru sine 23 (24 cu „La Valse”). 

Reprezentând o femeie, îmbrăcată numai cu o fustă lungă, dansând cu un bărbat gol, sculptura vândută duminică a fost găsită într-un dulap de familia primului proprietar, Joseph Allioli. A fost dezvăluită în aprilie, anul trecut. 

"La Valse" va fi găzduită de muzeul dedicat artistei Camille Claudel de la Nogent-sur-Marne (Val-de-Marne), a asigurat Reine-Marie Paris, care a cedat deja acestui muzeu numeroase opere din colecţia sa privată.

„Graţie muzeului, Camille (Claudel, n.r) va fi cunoscută în lumea întreagă", a spus nepoata sculptoriţei.

Camille Claudel (8 decembrie 1864 - 19 octobrie 1943) a fost sculptoriţă şi graficiană de origine franceză. A murit într-un spital pentru bolnavi mintal, dar a cunoscut recunoaşterea pentru originalitatea operei sale. A fost sora mai mare a poetului şi diplomatului Paul Claudel, şi ucenica, iubita şi muza marelui sculptor francez Auguste Rodin. 

citeste totul despre: