Paradox: Suceava, oraşul fără cinematograf şi fără teatru, candidează pentru titlul de Capitală Culturală Europeană 2021

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autorităţile au amânat deschiderea Cinematografului Modern, care ar fi trebuit să aibă loc în această lună
Autorităţile au amânat deschiderea Cinematografului Modern, care ar fi trebuit să aibă loc în această lună

Consiliul Local Suceava a decis, vineri, într-o şedinţă extraordinară, să aprobe începerea demersurilor în vederea înscrierii municipiului în competiţia Capitală Culturală Europeană 2021, în contextul paradoxal în care, la ora actuală, oraşul nu beneficiază de un cinematograf sau un teatru.

CL Suceava a anunţat că a fost desemnat un grup de lucru care să stabilească strategia culturală a municipiului, urmând ca aceasta să fie finalizată până în 30 septembrie, pentru ca mai apoi să fie adoptată de Consiliul Local. Până în 10 octombrie, municipiul Suceava va depune, la Ministerul Culturii, documentaţia completă pentru înscrierea în competiţia Capitală Culturală Europeană 2021.

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a fost mandatat să acţioneze în numele CJ Suceava pentru a acest proiect. El a declarat că participarea municipiului la competiţia Capitală Culturală Europeană este un proiect care se poate face doar împreună cu CJ, cu Primăria Cernăuţi şi regiunea Cernăuţi, într-un proiect al Bucovinei istorice.

Potrivit lui Nechifor, CJ Suceava are foarte multe proiecte realizate în domeniul cultural, organizând anual zece evenimente majore, la care participă peste 200.000 de spectatori, între care Hora Bucovinei, Paştele în Bucovina, Crăciun în Bucovina, Pelerin în Bucovina, Festivalul Medieval, Bucovina Rock Castle, Festivalul Internaţional al Şcolilor de Teatru, Comorile Muntelui din Masivul Rărău.

El a spus că mai sunt evenimente culturale importante organizate de asociaţii non-profit, precum Simfonii de toamnă şi Festivalul de Teatru "Zilele Matei Vişniec".

Nechifor a afirmat că decizia ca Suceava să se înscrie în această competiţie este târzie, dar că încă mai există timp pentru depunerea aplicaţiei, data limită fiind 10 octombrie 2015.

"Venim noi la spartul târgului, dar venim cu altceva", a spus preşedintele CJ Suceava.

Declaraţiile acestuia se bat însă cap în cap cu realitatea din oraşul reşedinţă de judeţ: până în momentul de faţă aici nu există niciun cinematograf sau vreun teatru, iar interesul publicului pentru manifestările culturale nu se poate spune că a fost satisfăcut prin câteva evenimente de folclor.

În prezent, Cinematograful Modern trebuia dat în folosinţă, însă autorităţile au amânat deschiderea acestuia pentru perioada august-septembrie, întrucât au existat contestaţii la licitaţia pentru echipamentele care ar fi trebuit să doteze sala.

Pe de altă parte însă, zona se poate mândri cu mai multe monumente istorice şi de cult: în 2008, judeţul număra aproape 400 de parohii, 110 filii, 39 de mănăstiri şi 11 schituri.

CITEŞTE ŞI:

Tragicomedie la Suceava. Cum a reuşit oraşul din inima Bucovinei, fără niciun cinematograf, să fie desemnat gazdă pentru un festival mondial de film

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite