Ministerul Culturii a publicat proiectul de modificare a Legii cinematografiei şi îl va înainta Guvernului în luna noiembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Culturii a publicat vineri proiectul de modificare a Legii cinematografiei şi anunţă că îl va înainta Guvernului în luna noiembrie.

”Din respect pentru toţi cei care, interesaţi fiind de subiect, au participat activ în ultima perioadă la ampla dezbatere publică privind oportunitatea şi forma modificării legii cinematografiei, Ministerul Culturii informează public asupra textului trimis ministerelor avizatoare. Odată primite avizele necesare, respectiv integrate eventualele observaţii conforme cu scopul legiferării, Ministerul Culturii va propune Guvernului aprobarea acestei Ordonanţe în luna noiembrie”, este textul care însoţeşte proiectul publicat pe site-ul instituţiei.

Proiectul de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 39/2005 privind cinematografia, precum şi a Legii nr. 303/2008 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 7/2008 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 39/2005 privind cinematografia, precum şi pentru modificarea Legii nr. 328/2006 pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 39/2005 privind cinematografia, a fost elaborat în decursul acestui an.

După mai bine de un deceniu de aplicare a prevederilor OG nr 39/2005 privind cinematografia, sistemul instituit şi-a demonstrat, atât rezultatele pozitive, cât şi limitele puse în evidenţa de evoluţiile interne şi europene în domeniul cinematografiei este motivarea principală a Ministerului Culturii în realizarea acestui proiect.

Patrimoniul cinematografic românesc se află într-o stare critică, mai arată documentul. S-au constatat disfuncţionalităţi şi inegalităţi de finanţare pentru proiectele cinematografice bazate pe lipsa unor criterii de evaluare coerente a proiectelor şi diminuarea drastică în ultimii ani a capacităţii de finanţare prin fondul cinematografic, şi reabilitarea vieţii culturale a colectivităţilor locale se numără printre justificările aduse.

Prin măsurile legislative referitoare la patrimoniul şi scopul sălilor de cinematograf şi a celor care privesc patrimoniul cinematografic  naţional administrat de către Arhiva Naţională de Filme se asigură realizarea interesului public general privind accesul la cultură, se mai arată în nota de fundamentare, se mai arată în document.

Prin modificarea acestei legi se urmăreşte: asigurarea mecanismelor şi instrumentelor financiare, administrative şi legislative pentru sprijinirea industriei cinematografice naţionale; actualizarea şi completarea atribuţiilor şi rolului Centrului Naţional al Cinematografiei în scopul întăririi capacităţii administrative; se instituie posibilitatea de finanţare din Fondul cinematografic a procesului de modernizare şi retehnologizare a sălilor de cinematograf; sporirea veniturilor proprii ale Fondului cinematografic (din care se finanţează creaţia, producţia, distribuirea filmului românesc precum şi alte activităţi din domeniul cinematografiei); ajutorul de stat pentru producţia de film nu se va mai  derula  prin  formula creditului rambursabil fără dobândă, ci prin acordarea de subvenţie, respectând astfel practica europeană în vigoare cu privire la finanţarea produsului cultural.

În plus, se doreşte desecretizarea concursului de proiecte cinematografice, se introduce secţiunea de finanţare a proiectelor în co-producţie minoritar românească, se introduce secţiunea de finanţare a proiectelor de micro-buget, în vederea sprijinirii experimentului, cercetării, cât şi a antreprenoriatului în domeniul cinematografiei, şi se introduce posibilitatea finanţării procesului de accesibilizare a filmelor pentru persoanele cu nevoi speciale.

Proiectul susţine eliminarea prevederilor referitoare la obligativitatea returnării ajutorului pentru dezvoltare de proiect cinematografic, în vederea încurajării activităţilor de cercetare şi inovare culturală şi ştiinţifică, cât şi pentru lărgirea sferei beneficiarilor la o astfel de formă de finanţare, se acordă sprijin unităţilor administrative-teritoriale care doresc să sprijine şi să promoveze domeniul cinematografiei, şi se asigură cadrul unei mai bune conservări a filmelor din patrimoniul cinematografic naţional, atât prin creşterea capacităţii administrative a Arhivei Naţionale de Filme, cât şi prin includerea unor prevederi clare care să asigure garanţia prezervării corecte a filmelor recente, produse cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite