Două filme româneşti, în regia lui Radu Jude şi Andrei Creţulescu, în competiţia Fetivalului de Film de la Locarno

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Posterul celui mai recent proiect cinematografic al lui Radu Jude, „Ţara moartă”
Posterul celui mai recent proiect cinematografic al lui Radu Jude, „Ţara moartă”

Două filme româneşti au fost selecţionate în competiţia din cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Locarno, care va avea loc între 2 şi 12 august. „Ţara moartă”, în regia lui Radu Jude, a fost inclus în secţiunea „Signs of Life”, program dedicat cineaştilor care explorează în mod inovativ limbajul cinematografic, iar „Charleston”, în regia lui Andrei Creţulescu, a fost selecţionat în competiţia oficială „Concorso Internazionale”.

Este pentru al doilea an consecutiv când Radu Jude se află în selecţia prestigiosului festival din Elveţia, după ce în 2016 a fost prezent cu lungmetrajul „Inimi cicatrizate”, producţie care a câştigat Premiul Special al Juriului dar şi Don Quijote Prize oferit de International Federation of Film Societies. 

Filmul „Ţara moartă”,prezentat luna trecută în premieră mondială la TIFF, este un eseu documentar compus din peste 500 de fotografii din cele peste 8500 ale colecţiei Costică Acsinte, texte de Emil Dorian şi fragmente de pe coloana sonoră a filmelor de propagandă din anii '30-'40. Filmul este produs de Ada Solomon şi este realizat cu sprijinul lui Cezar Mario Popescu, cel care a descoperit fotografiile lui Costică Acsinte. 

„Filmul este construit din punerea în paralel a trei elemente: fotografiile lui Costică Acsinte, texte din jurnalul lui Emil Dorian şi materialele sonore de propagandă carlistă, legionară, antonesciană şi comunistă, descoperite în Arhiva Naţională de Filme”, declară Radu Jude.

„Charleston” prezintă povestea unui triunghi amoros absurd „format” din doi băbaţi şi femeia pe care au pierdut-o amândoi. 

La câteva săptămâni după moartea soţiei sale, Ioana, şi în seara în care împlineşte 42 de ani, Alexandru are parte de un „cadou” cel puţin bizar: vizita mai tânărului Sebastian, care pretinde că a fost iubitul Ioanei în ultimele cinci luni... mai mult sau mai puţin. 

Din distribuţia filmului fac parte Şerban Pavlu, Radu Iacoban, Ana Ciontea, Victor Rebengiuc, Ana Ularu, Dorian Boguţă, Gabriela Popescu, Adrian Titieni, Andreea Vasile, Gavril Pătru, Gheorghe Ifrim, Lucian Ifrim, Sergiu Costache, Claudiu Dumitru, Letiţia Vlădescu, Vlad Galer şi Alina Berzunţeanu. Scenariul a fost scris de Andrei Creţulescu, iar imaginea poartă semnătura lui Barbu Bălăşoiu.

Radu Jude

Radu Jude a regizat o serie de scurtmetraje printre care „Lampa cu căciulă” (2006) (câştigător a peste 50 de premii la festivaluri internaţionale printre care Sundance, San Francisco, Los Angeles, Uppsala) şi „Alexandra” (2007) (selectat la Clemont-Ferrand, premiat la Oberhausen). 

Lungmetrajul său de debut, „Cea mai fericită fată din lume” (2009), a primit premiul CICAE la Berlinale 2009. A fost selecţionat în peste 50 de festivaluri printre care Toronto, New Directors/New Films - New York, Salonic, Sarajevo şi Londra. 

În 2011, Jude a regizat şi produs mediumetrajul independent „Film pentru prieteni”. Cel de-al doilea lungmtraj al său, „Toată lumea din familia noastră” (2012), a fost proiectat în premieră mondială în cadrul secţiunii Forum de la Berlinale. A obţinut Marele Premiul al Festivalului de la Sarajevo, Marele Premiu Bayard d’Or şi Premiul pentru Cel Mai Bun Actor la Namur IFF, Marele Premiu CinEast IFF, a fost selectat în peste 30 de festivaluri şi a fost lansat în Franţa, Olanda şi Ungaria. 

Cele mai recente scurtmetraje „O umbră de nor” şi „Trece şi prin perete” au fost prezentate la Cannes în secţiunea Quinzaine des Realisateurs. Cel din urmă a fost recompensat cu Menţiunea Specială a juriului. „Aferim!” (2015) îi aduce Ursul de Argint pentru Cea mai bună regie la Berlinale.

Radu Jude se află în producţie cu cel de-al cincilea lungmetraj, „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”.

Andrei Creţulescu

Andrei Creţulescu este un fost critic de film şi fost producător creativ HBO România.  A regizat scurtmetrajele „Bad Penny” şi „Kowalski”, acesta din urmă distins cu premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj la Festivalul de Film de la Zagreb, în 2014, şi cu Premiile de Regie şi de Interpretare (Andi Vasluianu) la Festivalul de Film European de la Lille, în 2015.

 „Ramona”, cel de-al treilea scurtmetraj al său, a câştigat în 2015 premiul Canal+ la Semaine de la Critique - Cannes, premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj românesc la TIFF, Premiul II la Festivalul de Film de la Chicago şi, în anul următor, premiul Gopo pentru Cel mai bun scurtmetraj al anului. „Charleston” a fost prezentat în târgurile de coproducţie Connecting Cottbus 2013, New Cinema Network - Roma 2014, Crossroads - Salonic 2015 şi Les Arcs Coproduction Village 2015, şi a primit, în luna noiembrie a anului trecut, tot la Salonic, premiul Agora Work-in-Progress.

Festivalul Internaţional de Film de la Locarno, ajuns la cea de-a 70-a ediţie, este unul dintre cele mai importante evenimente de acest gen din lume, alături de Cannes şi Veneţia, desfăşurându-se încă din 1946. Prin intermediul acestui eveniment anual de amploare, s-au lansat unii dintre cei mai mari regizori ai lumii, precum Stanley Kubrick, Jim Jarmusch, Mike Leigh sau Milos Forman. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite