Diploma de Doctor Honoris Causa a lui Ceauşescu, expusă la Muzeul Universităţii din Bucureşti, care se redeschide publicului pe 16 iulie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu prilejul aniversării a 151 de ani de la înfiinţarea instituţiei, Universitatea din Bucureşti redeschide joi, 16 iulie 2015, de la ora 11:00, uşile Muzeului Universităţii din Bucureşti pentru vizitatori, după un an în care au fost efectuate lucrări de renovare, modernizare şi reorganizare.

Înfiinţat la 29 iulie 1967, Muzeul Universităţii din Bucureşti deţine un patrimoniu ce se compune din documente şi obiecte valoroase. Aceste mărturii recompun o istorie care coboară în timp până la momentul înfiinţării la Bucureşti a Academiei Domneşti de către domnitorul Constantin Brâncoveanu, instituţie care a devenit un centru important de educaţie şi cultură pentru spaţiul sud-est european. 

Din punct de vedere tipologic, Muzeul Universităţii din Bucureşti valorifică o largă gamă de exponate: documente, manuscrise, cărţi rare, cursuri universitare, litografii, fotografii, planuri, medalii, plachete, insigne, drapele, picturi, sculpturi, pisanii şi piese de mobilier.

Proiectul, coordonat de conf. univ. dr. Florentina Niţu, prodecan al Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii din Bucureşti, aduce în atenţia vizitatorilor exponate importante din punct de vedere istoric. Momentul fondator este marcat prin decretele lui Alexandru Ioan Cuza cu privire la înfiinţarea Universităţii din Bucureşti precum şi la confirmarea primului rector al Universităţii şi a decanilor celor trei facultăţi. 

Printre piesele valoroase care trimit la această perioadă se numără piatra fundamentală a vechii clădiri a Universităţii, aşezată la fundaţia edificiului pe data de 10 octombrie 1857, precum şi acvila de pe frontonul vechii clădiri (fronton realizat Karl Storck şi distrus în timpul bombardamentelor aeriene anglo-americane din aprilie 1944).

De asemenea, în expunere pot fi văzute diploma Doctor Honoris Causa acordată lui Nicolae Ceauşescu în 1973, precum şi fotografii şi alte mărturii ale vizitelor făcute Universităţii şi Muzeului Universităţii.

Evenimentul va avea loc la Muzeul Universităţii din Bucureşti, aflat în aripa stângă a clădirii Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii din Bucureşti (Bd. Mihail Kogălniceanu, nr. 36-46). Accesul este liber.

image
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite