Directorul festivalului Vama sub Lumini de Oscar: "Teatrul şi fotografia nu mai sunt o artă în România"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vama sub Lumini de Oscar este singurul festival din România care aduce sub aceeaşi umbrelă de la malul mării fotografia, filmul, teatrul, muzica şi pictura. Despre ce presupune organizarea unui asemenea festival (unde publicul participă gratuit) şi despre ce înseamnă să lucrezi cu premianţi Emmy şi cu fotografi de top din Europa a povestit Cătălin Rudolf, directorul festivalului la Adevărul Live.

Urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul Live

Vama sub Lumini de Oscar este un festival care se încăpăţânează să existe de câţiva ani în Vama Veche şi atrage în fiecare an sute de participanţi: fotografi, oameni de film, pictori şi muzicieni, într-un amalgam de workshop-uri, seminarii, vernisaje, concerte, proiecţii şi cursuri, toate gratuite pentru cei care aleg să se înscrie. Cătălin Rudolf, directorul festivalului, este invitatul jurnalistului Florin Ghioca în studioul Adevărul Live, de la ora 13.00.

Festivalul a început acum 5 ani, în 2010, la Vama Veche. Fotografia nu este bine receptată în România, însă am reuşit să facem un festival de calitate, a declarat Cătălin Rudolf.

Delia Herman a fost câştigătoarea festivalului de anul acesta.

Printre workshop-urile desfăşurate în cadrul VSLO s-au numărat „Voyeur" sau despre propriul trup ca instrument de lucru, exprimare şi mijloc de comunicare susţinut de Cristian Crisbăşan, „Real people, real fashion" susţinut de Bogdan Năstase, „Fotografie de noapte" susţinut de Cosmin Someşan, „Macrofotografia" .

De asemenea, Nicolae Coşniceru a prezentat lumea publicităţii în „Fotografia de maşini", în timp ce Mihai Şteţcu a susţinut workshop-ul dedicat „Fotografiei de acţiune". Un alt curs foarte aşteptat de către participanţi a fost cel de "Editare şi prelucrare a imaginii" susţinut de Luca Achim.

Ediţia din 2014 a adus în Vama Veche importanţi fotografi internaţionali precum Olav Urdahl (Norvegia), Michail Moscholios (Grecia), Ahmad Kavousian (Portugalia), Angel Penchev (Bulgaria),  Marek Czarnecki (Polonia).

image

Cătălin Rudolf a pus bazele celui mai mare festival cultural de la malul mării. FOTO David Muntean

Pe lângă workshop-uri, participanţii la festival au luat parte şi la seminariile: Fotografie de nuntă (Marian Sterea), Negociere şi vânzare (Nicolae Coşniceru), O vară alături de prigorii (Doina Russu), Cum să îţi protejezi fotografiile şi drepturile (Radu Bozocea), Dreptul la excepţie (Cristian Crisbăşan), Cele 7 păcate ale fotografului (Cristina Costieanu), Little wind stories (Octavian Bâlea), Construirea comunităţii prin fotografie (Levi Shand), Cum să organizezi (prima) expoziţie fotografică (Ahmad Kavousian), Coins (Angel Penchev) şi Proiect arheologic (Marek Czarnecki).

La Vama veche au mai pparticipat artiştii Mihai Şteţcu, Delia Herman, Octavian Bâlea, Olav Urdahl, Raluca Bârsan, Ahmad Kavousian, Alexandra Crisbăşan, Nicolae Coşniceru, Angel Penchev, Cristiana Apostol.

Festivalul de arte vizuale Vama Sub Lumini de Oscar aduce în prim plan manifestări din sfera fotografiei, filmului şi picturii, teatrului şi concerte live, oferind pasionaţilor posibilitatea de a viziona expoziţii, vernisaje şi proiecţii de filme în premieră şi de a participa la seminarii şi cursuri de specializare.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite